Kvinner i stillinger med lederansvar har flere depresjonssymptomer enn andre kvinner. For menn er det omvendt, viser en ny, amerikansk studie. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

Lederjobber gjør kvinner mer deprimerte

Kvinner i stillinger med lederansvar har flere depresjonssymptomer enn andre kvinner. For menn er det omvendt, viser en ny studie.

Kvinner i lederjobber har høyere lønn og høyere jobbtilfredshet, men er likevel mer deprimerte, skriver forskning.no.

Deltakerne i studien var over 3.000 kvinner og menn med personalansvar, som å ansette, si opp og bestemme lønnen til medarbeidere.

Forskerne bak studien påpeker at kvinner i lederposisjoner har kjennetegn som i utgangspunktet er helsefremmende.

– De har mer utdanning, høyere lønn, yrker med høy prestisje, høyere jobbtilfredshet isolert sett og mer selvbestemmelse enn kvinner uten lederjobb. Likevel har de dårligere psykisk helse enn kvinner uten personalansvar på jobben, sier universitetslektor Tetyana Pudrovska, som ledet studien ved Iowa State University.

Menn i lederposisjon er i samsvar med forventet status, og mannlig lederskap er akseptert som normativt og legitimt, ifølge Pudrovska.

– Teoretisk kan kvinner ha det vanskeligere fordi kvinner ofte møter mer motstand, diskriminering, rolleoverbelastning og stereotyper, mener førsteamanuensis Laura E. Mercer Traavik ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.