Eiendom Norge trekker seg fra avtale om ny boligsalgsrapport. Illustrasjonsfoto.

Trekker seg fra avtale om ny boligsalgsrapport

- Forbrukerne taper når Eiendom Norge trekker seg fra avtalen om en ny boligsalgsrapport, mener NTF og NITO Takst. Forbrukerrådet beskriver avgjørelsen som skandaløs.

Takstmannforeningene NTF og NITO Takst inngikk i 2013 avtale med Eiendom Norge om bruk av tilstandsrapport basert på en teknisk tilstandsanalyse (NS3600) .

Rapporten, som skulle være obligatorisk fra 2015, skulle bidra til å redusere antallet konflikter etter salg av bolig.

- Bakgrunnen for avtalen var et initiativ fra Eiendom Norge som hadde fattet vedtak om å innføre obligatorisk boligsalgsrapport fra 2015, heter det i en fellesuttalelse fra styrene i NITO takst og Norges Takseringsforbund (NTF).

Men i et brev datert 2. desember har Eiendom Norge meddelt at de trekker seg fra avtalen.

NTF og NITO Takst er uenige i at Eiendom Norge har anledning til dette.

- Eiendom Norges tilbaketog er uakseptabelt både for oss som avtaleparter og ikke minst for norske forbrukere som skal kjøpe og selge bolig i det norske boligmarkedet, skriver de i sin fellesuttalelse. 

Også Forbrukerrådet reagerer de sterkt på Eiendom Norges avgjørelse som blir karakterisert som skandaløs.

– Vi har i mange år jobbet for en slik rapport, og ble kjempeglad da bransjen for to år siden inngikk en avtale med takstorganisasjonene om å innføre den fra 2015. Siden den gang har jo takstmennene jobbet med oppgradering og sertifisering for å være klare til denne datoen. Nå har vi fått melding om at Eiendom Norge har brutt avtalen. Dette er skandaløst, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til DN.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge sier til samme avis at meglerbransjen fortsatt vil jobbe for bedre rapporter, men de ønsker ikke at rapporten takseringsbransjen har utviklet skal være en obligatorisk løsning fra nyttår.