Nok en storbrann i Trondheim

Trondheim ble natt til fredag nok en gang rammet av en storbrann. Midt-Norges hovedstad har en rekke ganger de senere årene opplevd større branner, og som flere ganger tidligere gikk det utover den gamle trehusbebyggelsen.

Dette er den tredje brannen på bare få dager i Trondheim. Mye tyder på at alle disse brannene er påsatt. Politiet har pågrepet en person som er mistenkt for de to første brannene og nok en person ble fredag morgen pågrepet for mistenkelig oppførsel i forbindelse med den siste storbrannen.

Fredagens brann er omfattende – men det kunne også gått lang verre om ikke brannvesenet såpass raskt fikk kontroll over flammene. Den gamle trehusbebyggelsen Trondheim står tett og spredningsfaren er stor. Nå ser det ut til at tradisjonsrike Kieglekroa gikk tapt for alltid – men at nærliggende bygninger ikke ble angrepet av ilden. Nabobebyggelsen ble evakuert, blant annet et hotell, men skal ha blitt direkte rammet av flammene i løpet av natten.

Det er langt fra første gang Trondheim er rammet av en større brann de senere årene. Storbrannene har kommet tett – og enkelte har medført store skader på de historiske trebygningene i sentrum. Spesielt vil nok mange huske brannen i 2002 som la et helt kvartal ved Nordre gate i ruiner.

Det er all grunn til å sikre slike ærverdige gamle bygg best mulig. Dette gjelder både med varslings- og slokningsanlegg. Det er også viktig å se til at alt av elektriske anlegg fungerer som det skal. Nå kan det altså se ut til at de siste brannene er påsatt – og det er begrenset hvor mye man kan beskytte seg mot slike handlinger. Heldigvis ble det kun materielle skader denne gangen – men branner vil alltid ramme hardt.

Les mer om bybranner i Trondheim her