Skal ta tidstyvene

For noen dager siden skrev Statsbygg og Riksantikvaren under en avtale som skal sikre mer effektiv fremdrift i saksbehandlingen mellom organisasjonene.

Dette er et meget positiv bidrag i å sikre en bedre og raskere utbygging av flere av statens viktige utbyggingsprosjekter. Tidligere har man risikert å måtte bli stående i en byråkratifelle når både større og mindre utbygginger skulle startes opp og gjennomføres. Med denne avtalen i bunn vil man nå i større grad unngå unødvendige forsinkelser.

Statsbygg og Riksantikvaren har siden januar 2013 hatt en prøveordning med faste møter hver måned som skulle sørge for en raskere og bedre saksbehandling. Med den nye avtalen i bunn er denne prøveordningen blitt gjort permanent. Dermed er det nå håp om at spesielt de mindre byggesakene kan behandles raskt og samtidig sikre den kvaliteten som er nødvendig. Det at begge parter hadde ønske om å forlenge avtalen tyder på at den har vært vellykket. Man har tatt knekken på flere tidstyver og gjort forholdene mellom de to etatene bedre og mer effektivt.

Dette er et eksempel til etterfølgelse. Det er helt sikkert andre utbyggere og offentlige etater og organisasjoner som kunne hatt godt av å møtes regelmessig for å ta opp relevante problemstillinger og konkrete planlagte utbygginger over bordet i stedet for å omfattende brev- og mailutvekslinger mellom partene. Her går det helt klart bort mye tid for begge parter. Ved å møtes over bordet kan avgjørelsene tas raskere, man unngår misforståelser og et tidligere mulig komplisert samarbeidsklima kan åpenbart bli bedre om man møtes ansikt til ansikt. Vi er overbevist om at slike ordninger vil kunne føre til en bedret situasjon for alle parter.