NESO med kjøreforbud for umyndige lærlinger

Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO) i Svolvær krever at lærlinger under 18 år reiser kollektivt til skolesamlinger etter en alvorlig ulykke denne høsten.

Det skriver NRK Nordland i en artikkel på sine nettsider.

NESO i Svolvær har satt i verk flere tiltak for å unngå at unge lærlinger blir innblandet i alvorlige trafikkulykker, som da fire lærlinger kjørte på sjøen i oktober.

NRK omtalte også saken.

– Et av tiltakene er at ingen lærlinger under 18 år får lov til å sitte på i bil til og fra skolesamlinger. I stedet får de dekket offentlig transport, sier prosjektleder i NESO, Jack Johnsen til nrk.no.

Ulykken i oktober skjedde da fire ungdommer fra Finnmark var på vei til skolesamling i Svolvær. Bilen skal ha holdt høy fart i 30-sonen, og klarte dermed ikke svingen like over Svinøybrua.

Alle fire overlevde, men sjåføren måtte hjelpes ut av vraket, og lå en tid alvorlig skadet på Sykehuset i Nordland.

Det er fem år siden NESO startet lærlingskole i Svolvær. Her møtes 80 elever fra hele Nord-Norge til samlingsbasert undervisning tre ganger i året. Resten av året er dem i praksis andre steder i landsdelen.

– For oss er det viktig å se på sikkerhetstiltak knyttet til reise. Ulykken i høst fikk oss til å gjennomgå rutinene med sikte på å redusere risikoen for at ulykker skal inntreffe, sier Johnsen.

NESO i Svolvær har innført disse tiltakene:

  • Regel om at ungdom under 18 år skal benytte offentlig transport.
  • Regel om at ungdom over 18 år skal ha tillatelse fra arbeidsgiver før de kjører.
  • Samarbeid med Trygg trafikk for å bedre lærlingenes holdninger til trafikksikkerhet.