Desember er årets mest brannfarlige måned. Illustrasjonsfoto: Remi Presttun / NTB scanpix

Nordmenn slurver med brannsikkerhet

Brannvesenet advarer mot folks naivitet når det kommer til å beskytte seg mot brann til jul.

Det skriver Budstikka i en artikkel på sine nettsider.

– Å banke brannsikkerhet inn i hodet på folk er ikke enkelt, sier Ole Åker i Asker og Bærum brannvesen til budstikka.no.

– Jeg tror de fleste går rundt og tenker: «Det hender i hvert fall ikke meg». Det er i beste fall naivt. Hadde de visst hvor ille det faktisk er å oppleve en husbrann ville de brukt mer tid på forebygging, fortsetter han.

Den landsomfattende brannvernkampanjen «Aksjon boligbrann» ble nylig gjennomført tirsdag og onsdag denne uken.

Bare i år har feiervesenet, ifølge artikkelen, ført tilsyn ved over 9.600 boliger i Asker og Bærum. Mer enn hver femte husstand hadde feil eller mangler på sitt slukkeutstyr, mens 741 husstander hadde feil eller mangler på varslingsutstyret.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er desember årets klart mest brannfarlige måned, men at «Aksjon boligbrann» markant har fått tallene ned.

«Etter elleve år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember mer enn halvert. I perioden 1992–2002 omkom 45 personer, mens antallet har sunket til 18 de elleve siste årene», skrev direktoratet i en pressemelding forut for aksjonen.