Ligger an til kamp om boligene i 2015

De siste tallene tyder på et fortsatt stigende prisnivå på boliger i Norge. Man forventer en samlet prisvekst på 6-7 prosent for 2014, og mye tyder en fortsatt vekst neste år.

Med november unnagjort har vi hatt en boligprisvekst i 12 måneder på rad – og det vil fortsette. De fleste indikatorene tilser at prisene vil holde frem å øke og at det vil bli kamp om boligene for folk flest neste år. Vi har en meget lav rente, som vil holde seg lav lenge, arbeidsledigheten er betryggende lav og det bygges fremdeles ikke nok boliger for å holde tritt med etterspørselen i pressområdene.

Det er ingen ting som tyder på at vi vil få en kraftig brems i den norske økonomien. Vi opplever en tilbakegang innen oljesektoren, men de skal ikke være nok til å sette den norske økonomien såpass mye tilbake at det skal gå hardt utover boligprisene. I Stavangerregionen merker man nok den labre oljestemningen, men det påvirker ennå ikke resten av landet. Det er klart at om at oljeprisen skulle falle ytterligere vil det få en effekt også på resten av økonomien og dermed også relativt raskt boligmarkedet, som i stor grad er en temperaturmåler på den totale norske økonomien. Men så langt virker boligmarkedet upåvirket av dette.

Salgs- og ingangsettingstallene av nye boliger har også være lavere i år enn de burde, noe betyr at antallet nye boliger som blir ferdig i 2015 ikke blir høyt nok. I de store byene er etterspørselen etter normalobjektene stor – og når det er for få til salgs i forhold til interessen vil dette naturligvis også bidra til å presse prisene oppover.

Forslagene om en endring i skattereglene for eiendom vil kanskje sette noen på gjerdet, men dette er uansett et stykke frem i tid – og signalene så langt tyder på at det er lunken politisk interesse i å gjennomføre mye av dette. Samtidig er det også kommet signaler om en enda lavere rente enn det vi opplever i dag - og det kan virkelig være med å skyte fart i prisene. Dessuten er bankene mer utlånsvennlige enn på lenge.

Vi tror likevel ikke på noen kjempevekst – men det meste tyder på at det skal bli et jevn vekst som vil gi en god periode for boligmarkedet neste år.