Stortinget ikke rede til å stemme ned kull – ennå

De Grønne foreslår torsdag på nytt i Stortinget å trekke oljefondet ut av kull. Forslaget har flertall, men Venstre mener det er på grensen til uansvarlig å fremme det nå.

Venstre er enig i at oljefondet må ut av kull, men mener Stortinget må bruke tiden fram til fondets årsmelding i mars til å finne ut hvor grensen skal gå for fossile selskaper.

– Hvis Miljøpartiet De Grønne fremmer et eget forslag nå, er det vanskelig å lese det annerledes enn at det dreier seg om et snevert markeringsbehov. Det er nesten i grenseland til uansvarlig, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Endringer i oljefondets mandat bør skje etter grundige vurderinger og prosesser, understreker han.

Heller ikke KrF har hastverk.

– Jeg regner nå med at alle forslag, inkludert våre egne for den del, samles til behandling i oljefondets årsmelding, som kommer på nyåret, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Også KrF står på at fondet bør ut av kull.

Miljøpartiet De Grønne mener imidlertid politikerne vet mer enn nok om skadevirkningene av kull til å trekke oljefondet ut av disse selskapene.

Ap ville onsdag ikke avklare om partiet vil forsøke å tvinge fram en behandling av saken før oljefondets årsmelding i mars.

– Vi kommer til å ta kontakt med de andre partiene som har samme holdning som oss i denne saken, for å drøfte hvordan vi følger opp videre, sier partiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til NTB.

«Ap mener fortsatt at SPU bør ut av kullselskaper», varslet Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere på Twitter.

Da et forslag om å trekke oljefondet ut av kull ble fremmet i mars, stemte Venstre og KrF imot. Partiene gikk i stedet inn for at å nedsette et ekspertutvalg for å vurdere fossilinvesteringer. Utvalget la fram sin rapport onsdag.

– Vi tror ikke at klimaspørsmål kan påvirkes effektivt gjennom automatisk utelukkelse av alle kull- og petroleumsprodusenter, lyder konklusjonen.

Hvis oljefondet automatisk trekker seg ut av kullselskaper, vil det bare føre til at andre og trolig mindre klimabevisste investorer går inn. Selskapene vil nemlig eies av noen – så lenge de er lønnsomme, resonnerer Skancke.

En mulighet er derfor at oljefondet påvirker kullselskaper til å utbetale utbytte til aksjonærene i stedet for å investere overskudd i mer kull. Da vil aksjonærene kunne investere i noe annet, for eksempel nye og miljøvennlige selskaper, mener han.

Skancke erkjenner samtidig at det finnes lite dokumentasjon på hvordan aktiv bruk av eiermakt faktisk har påvirket selskaper.

– Det er vanskelig å synliggjøre konkrete endringer som følge av eierskapsutøvelse, sier han.