Trude Drevland, ordfører i Bergen, la 1. desember ned grunnsteinen for LonaParken, landets første svanemerkede leilighetskompleks. Med seg hadde hun NCC Boligs administrerende direktør Peter Svensson og Svanemerkets markedsrådgiver Gunn-Helen Øye.

La ned grunnsteinen på Lonaparken

Mandag la Bergens ordfører Trude Drevland ned grunnsteinen for Norges første svanemerkede leilighetsbygg.

LonaParken er det første norske leilighetsprosjektet som har fått tildelt miljømerket Svanen, ifølge en pressemelding fra Stiftelsen Miljømerking.

Fakta Lonaparken

· LonaParken bygges på Åsane i Bergen. Tomta er på ca. 40 mål og er planlagt utviklet over 7 salgs- og byggetrinn. Når prosjektet står ferdig vil parken ha ca. 550 leiligheter.

Prosjektet kjennetegnes av gode valg for både helse og miljø, med helse- og miljøvennlige byggematerialer

· Energieffektivt bygg; godt isolert, trenger lite energi, lav klimapåvirkning

· God ventilasjon

· Godt innemiljø med lite avgassing fra materialene som er brukt, har drifts- og vedlikeholdsplaner

· I Sverige er det 380 svanemerkede leiligheter og 207 eneboliger.

Om Svanemerket
Svanemerket vurderer alle relevante miljøproblemer i hele produktets livssyklus: Råvare, produksjon, bruk og avfall. Merket jobber for å bevare det biologiske mangfoldet, for bærekraftig ressursbruk, en hverdag uten miljøgifter og for fremtidens klima. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden.

- Svanemerking er i like stor grad et kvalitetsstempel som miljøstempel. Boligene skal være miljøsmarte og ha godt innemiljø. De skal være sunne i dag og for fremtidige generasjoner. Det betyr en bærekraftig utvikling fra planlegging til innflytting og bruk av boligene. Vi er svært fornøyd med å markere byggestart for det første svanemerkede leilighetsprosjektet i Norge, sier Peter Svensson, administrerende direktør i NCC Bolig.

- Hvordan vi bor er et av de viktigste miljøvalgene vi gjør. Det er stor miljøgevinst å hente både når det gjelder selve byggeprosessen, alle materialene som blir brukt og hvor energieffektiv boligen er. Svenskene har lenge kunnet velge svanemerkede boliger. Det gleder meg at norske boligkjøpere endelig kan gjøre det samme, sier Anita Winsnes, Svanemerkets direktør i Norge.