Miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby i Oslo kommune.

Foto: Svanhild Blakstad

Oslo først ute med lokal klimatilpasningsstrategi

– Kommunene må arbeide målrettet med klimatilpasning for å bli mer robuste og i stand til å håndtere de klimaendringene som vil komme. Oslo er første kommune ut i dette arbeidet. Målet er at hovedstaden skal bli en klimarobust by, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V).

– Vi må ta innover oss at Norge vil rammes av klimaendringene. Vi ønsker derfor å tilegne oss mer kunnskap og iverksette nødvendige forebyggende tiltak. Gjennom arbeidet med klimatilpasningsstrategien har vi fått en bredere og dypere forståelse av hvordan klimaendringene påvirker Oslo, og hvilke tiltak som bør iverksetter på kort, mellomlang og lengre sikt, sier Melby i en pressemelding.

I mai 2013 kom den første stortingsmeldingen om klimatilpasning, St.meld. 33 (2012-2013). Meldingen hadde særskilt oppmerksomhet på økte nedbørsmengder og kraftigere regnskyll. Mye av ansvaret for framtidig tilpasningsarbeid ble lagt til kommunene.

Oslo er den første kommunen som lanserer en egen klimatilpasningsstrategi. Den nye strategien vil i første omgang adressere problematikk knyttet til overvann og ekstremnedbør.

– Etter hvert som Oslo fortettes blir det et økende behov for overvannshåndtering, på grunn av manglende naturlig drenering. I tette bydeler blir det ekstra viktig å sørge for gode grøntarealer, trær og flere grønne tak. Trær og vegetasjon bidrar til å gjøre Oslo robust overfor klimaendringer, samtidig som det gjør byen grønnere og triveligere, sier Melby.

Hun viser til at selv om Norge i mindre grad enn mange andre land rammes av klimaendringer, så viser erfaringer blant annet fra København, at også nordiske byer er utsatt. København ble i 2011 rammet av et massivt regnskyll med påfølgende gateoversvømmelser og trafikale problemer. Forsikringsselskapene beregnet kostnaden av hendelsen til nærmere 5 mrd. kroner.

– Det er ingen grunn til at Oslo ikke kan rammes av en tilsvarende værhendelse. Og da må vi være forberedt. Denne strategien legger opp til et bredt samarbeid mellom alle relevante sektorer og virksomheter. Det pågår allerede store prosjekter knyttet til arbeid med åpning av bekker og elver, kartlegging av flomsoner, arbeid med grønne tak, sikring av kritisk infrastruktur og bevaring av verdifull vegetasjon. Disse prosjektene skal videreføres og styrkes i årene som kommer.

Klimatilpasningsstrategien går nå til behandling i bystyret, og skal etterfølges av en handlingsplan som legges frem i 2015.