Tor Arne Martius-Hammer har ledet Coin-prosjektet.Mye betongekspertise er samlet i Realfagbygget i Trondheim i forbindelse med Coin-konferansen.Terje F. Rønning som har vært styreleder i Coin er fornøyd med resultatene.

Coin vil skape verdier (se bildekarusell)

Det store Coin-programmet som har pågått i perioden 2007 – 2014, vil opplagt bety mye for fremtidens betongforskning og for anvendelse av betongmaterialet. I løpet av disse årene er det brukt mye penger, men arbeidet som er nedlagt vil også skape store verdier.

Tirsdag 2. og onsdag 3. desember er det en stor avslutningskonferanse i Coin (Concrete Innovation in Norway) i Realfagbygget ved NTNU i Trondheim. Tor Arne Martius-Hammer som har vært programmet leder, ønsket samarbeidspartnere og mange av dem som har deltatt i prosjektet velkommen til en viktig oppsummerings-konferanse.

Flere av dem som har stått sentralt i prosjektet er innledere til konferansen som også samler mange utlendinger. Nærmere 100 eksperter er samlet på konferansen.

Coin er blitt drevet som et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI). Forskningsrådet fikk i sin tid 59 søknader fra ulike forskningsmiljø. 14 ble innvilget, men av disse var det kun Coin som hadde sin bakgrunn fra material- og byggeteknikk.

Coin har omsatt for 250 millioner norske kroner i perioden. Forskningsrådet har bevilget 76 millioner kroner, resten er finansiert av partnerne. I løpet av perioden har Coin finansiert 16 Phd-er.

Partnere har vært:

Borregaard Industrier, Kværner Concrete Solutions, Mapei, Norcem, NTNU, Saint-Gobain byggevarer, Sintef byggforsk (vert), Skanska Norge, Spenncon, Statens vegvesen, Unicon og Veidekke. Noen har vært med i deler av perioden.

Arbeidet er dokumentert i mer enn 200 publikasjoner. Det har vært mange oppslag i fagtidsskrifter både i inn- og utland. Det er kommet 16 doktoravhandlinger i kjølvannet av prosjektet.

- Det er oppnådd mye i løpet av den perioden vi har hatt Coin, sier Tor Arne Martius-Hammer til Byggeindustrien. Han opplyser at partnerne er så fornøyd at man vil fortsette arbeidet i en lignende innovasjonsarena også etter at SFI-perioden er over i 2014.

Det var ellers en meget fornøyd styreleder Terje F. Rønning (Norcem) i Coin som deltok i åpningen av konferansen.

I siste utgave av Byggeindustrien ligger det vedlagt et bilag med resultatene fra Coin. Det er all grunn til å studere dette heftet.