Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.Dette er et av forslagene til det nye Guggenheim-museet i Helsinki.

Ingen norske blant seks Guggenheim-finalister

1715 anonyme forslag til det nye Guggenheim-museumet i Helsinki ble tirsdag til seks finalister.

De seks finalistene er London-baserte Asif Khan, Zürich-kontoret AGPS Architecture, internasjonale Fake Industries Architectural Agonism, Stuttgart-kontoret Haas Cook Zemmrich STUDIO2050, Paris-firmaet Moreau Kusunoki Architect og australske SMAR Architecture. Det er ikke kjent hvilket kontor som har tegnet hvilket forslag.

På en pressekonferanse i Helsinki understreket juryleder Mark Wigley at de var ute etter interessante konsepter, og ikke nødvendigvis ferdige løsninger i denne fasen av konkurransen.

- Denne fantastiske tomten i Helsinki har tiltrukket seg mer arkitektonisk intelligens enn kanskje noen annen tomt noensinne, sa Guggenheim-direktør Richard Armstrong da finalistene ble presentert i Helsinki.

Dette er andre gang Guggenheim prøver å etablere seg i den finske hovedstaden. Sist gang strandet prosjektet på grunn av uenighet om finansiering.

Her kan du lese mer om finalistene