AUF ett steg nærmere privat minnested på Utøya

I arbeidet med et nytt minnested på Utøya har AUF bestemt seg for å gå videre med forslaget til 3RW arkitekter.

AUF har bestemt at det skal etableres et minnested på Utøya for å minnes de døde, de overlevende og de som er merket for livet etter angrepet 22. juli 2011.

Mens de nasjonale minnestedene på Sørbråten og i Oslo skal ha en offentlig funksjon, skal minnestedet på Utøya være de berørtes eget, mer private sted. Nå har minnestedutvalget valgt å gå videre med prosjektforslaget til 3RW arkitekter.

– Vi mener dette prosjektet i sin tilsynelatende enkelhet vil bli et opphøyet og vakkert minnested. Stedet vil kunne fungere like godt både for enkeltmennesker og litt større grupper. Det er grunnleggende antiautoritært og baserer seg på sirkelen som symbol på samhold, sier Kolbein Fridtun, etterlatt far og medlem av minnestedutvalget.

Forslaget går ut på å lage en stor, samlende sirkel på en høyde på nordsiden av Utøya. Terrenget skal senkes lett langs sirkelen slik at det skapes en sittekant som vender innover.

– Ideen er sofistikert og upretensiøs på en og samme tid. Uansett sosial, kulturell og religiøs tilhørighet kan man føle seg velkommen hit. Det vil bli et vakkert sted for å minnes, sier Vegard Grøslie Wennesland, overlevende etter 22. juli og medlem av minnestedutvalget.

Minnestedet ønskes ferdigstilt til 22. juli 2015.