Støre mener Solberg toner ned skattekutt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg (H) bevisst toner ned skattelettelsene i neste års statsbudsjett, fordi hun har erfart at det ikke er populært.

Regjeringen og opposisjonen er enige om at norsk økonomi utfordres av oljeprisfall og lavere oljeinvesteringer.

Men Støre mener at Solberg av taktiske grunner velger å ikke snakke om regjeringens viktigste grep.

På spørsmål om hvorfor, sier Støre til NTB at det åpenbart ikke har vært populært å gi 50 prosent av skattelettelsene til de 5 prosent rikeste.

– Hun har erfart at folk ikke vil ha det. Derfor snakker hun ikke om det.

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen sa i debatten at «Mennesker, ikke milliarder» har vist seg å bety «For mennesker med milliarder».

– En presis sammenfatning, sier Støre.

– Vi går inn i en urolig tid. Egentlig burde debatten ha vært annerledes, sa statsministeren etter å ha slått fast at oljesektoren ikke vil fortsette å være motoren i den norske veksten.

Finansminister Siv Jensen (Frp) anslo at Norges tap neste år blir 70 milliarder kroner dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå.

– Da trenger vi flere bein å stå på, sa Solberg i sitt innlegg.

De nye virksomhetene skal være kunnskapsbasert og grønne, og de skal drives fram ved «budsjetter som gir økt investeringsvilje og mer nyskaping», ifølge statsministeren.

– De lovet gjennomføringskraft. Det viste seg å være gjennomføringskraft på vegne av de mest privilegerte, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Han mente at Frp-slagordet «for folk flest» må være tidenes markedsføringsbløff.

– Folk flest får så lite skattelette med Frp ved makten at det bare rekker til noen få plastposer i uken, sa Lysbakken og viste til at SV vil gi større skattekutt til alle som tjener under 600.000 kroner enn det Høyre og Frp foreslår.

I de innledende rundene av debatten kom de folkevalgte flere ganger inn på Scheel-utvalget, som har vurdert den norske selskapsskatten og som legger fram sin rapport tirsdag.

Jensen og Solberg var mandag ikke presise på om rapporten vil lede fram til et initiativ om et bredt skatteforlik.

– Jeg tror vi alle skal være opptatt av hvordan vi tilnærmer oss utfordringene knyttet til hvordan vi skal få et mer konkurransedyktig skattesystem for fremtiden, lød Jensens kommentar.