Illustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens TegnestueIllustrasjon: VEV ved Ratio Arkitekter, Cubo, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue

Slik blir Norges største universitetsbygg

Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo vil koste 3,5 milliarder kroner, og vil bli landets største universitetsbygg.

Det skriver Aftenposten i en artikkel på sine nettsider denne helgen.

I neste års statsbudsjett har Regjeringen satt av 100 millioner kroner til et forprosjekt til det som blir Norges største universitetsbygg.

Disse står bak vinnerutkastet 

Ratio arkitekter AS

Erichsen & Horgen AS

MOE AS

Ingeniør Per Rasmussen AS

Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue AS

Det nye forsknings- og undervisningsbygget for livsvitenskap, kjemi og farmasi skal bygges i Gaustadbekkdalen mellom Blindern og Rikshospitalet i Oslo, og blir på 66.000 kvadratmeter. De samlede kostnadene frem til byggestart i 2016 anslås til 200 millioner kroner, heter det i artikkelen på aftenposten.no.

Universitetet huser i dag over 1.000 forskere og vitenskapelig ansatte. Livsvitenskap er, ifølge artikkelen, Universitetets største satsing.

– I moderne vitenskap ser at vi at de ulike fagfeltene nærmer seg hverandre. Den store ideen bak dette bygget er å integrere og dra vekselvirkninger på tvers av de ulike fagfeltene. Hvis vi skal angripe de viktige spørsmålene i årene fremover, vil det kreve tverrfaglige samarbeid og det vil vi få her, sier viserektor ved UiO, Knut Fægri, til avisen.

– Bygget vil bli unikt på grunn av sin funksjon og sitt innhold. Det vil blant annet bli ganske laboratorieintensivt, med forskningslaboratorier og undervisningslaboratorier. Kjennetegnet ved bygget vil være størrelse og kompleksitet. Det stiller store også krav til spesialfag og tverrfaglighet, sier Morten Danielsen, prosjektsjef hos Statsbygg, til aftenposten.no.

31 tverrfaglige prosjekteringsgrupper fra hele Skandinavia søkte om å få delta i en plan- og designkonkurranse for nybygget. Til slutt var det Oslo-arkitektene RATIO Arkitekter med prosjektet «Vev» som vant konkurransen. Etter planen skal et forprosjekt være ferdig i 2016.

– Bygget slik det er tegnet, har en god og funksjonell løsning. Med tusen ansatte og 1.500 studenter har også orienterbarhet og mulighet for intern kommunikasjon og samhandling vært viktig. Utvendig er koblingen mellom landskapet ute og inne også unik, med arkitektoniske kvaliteter både med tanke på materialbruk og plassering på tomten, sier Danielsen.

Hvis alt går på skinner skal bygge kunne stå ferdig rundt 2020. De 3,5 milliardene som bygget vil koste skal utelukkende dekkes av staten. I tillegg kommer kostnader til brukerutstyr.