Kulturväven Umeå. White / Snøhetta. Foto: Åke Eriksson Lindman

Norske kontorer nominert til svensk arkitekturpris

Sveriges Arkitekter deler hvert år ut prestisjefylte priser til arkitekter og objekt. Torsdag kveld er to norske kontor blant de nominerte.


I kveld under Arkitekturgalan deles de mest prestisjetunge prisene ut til arkitekter, planarkitekter, landskapsarkitekter og interiørarkitekter.

Både Ghilardi + Hellsten og Snøhetta er nominert til hver sin pris, begge i samarbeid med Nordens største arkitektfirma White Arkitekter.

Ghilardi + Hellsten er sammen med White Arkitekter nominert til Planprisen, mens Snøhetta, også sammen med White Arkitekter er nominert til Kasper Salin-prisen.

- Vi er stolte av våre norske samarbeidspartnere, og hva vi får til sammen. Vi satser på mer Skandinaviske samarbeid fremover og åpnet derfor nylig vårt eget kontor i Norge, forteller Jenny Mäki, leder av kontoret i Oslo i en pressemelding.

Nytt kulturhus i Umeå

Snøhetta og White Arkitekter har samarbeidet om Väven, et nytt kulturhus i Umeå. Huset fyller et helt kvartal og ligger delvis innbakt i byens eksisterende gateplan, men strekker seg også ut på elvebredden.

Det 27 000 kvm store bygget skal veve sammen flere kulturelle institusjoner og aktiviteter, og har bjørken som en gjennomgående referanse.

Flytter Kiruna by

Ghilardi + Hellsten og White Arkitekter flytter den mellomstore gruvebyen Kiruna i Nord-Sverige. Utvinningen av jernmalm i den svenske byen krever nemlig at sentrale deler av byen må flyttes innen en ti-årsperiode.

Utviklingsplanen «Kiruna4 ever» viser hvordan nye Kiruna etappevis bygges opp. Planens bærende ide er tett og funksjonsblandet by med grønne kiler som tar utgangspunkt i den lokale livsstilen med skigåing og snøskuterkjøring. En uttalt målsetting er også å skape en kombinasjon av nye og gamle bymiljø gjennom å fysisk flytte bygninger og gjenbruke bygningsmaterialer.

Mange arkitektonisk viktige bygg som det vakre stadshuset fra 60-tallet, og ambisjonen tas videre ut gjennom å skape flere nye signalbygg.

Kiruna by i Nord-Sverige. Illustrasjon: White Arkitekter og Gilhardi + Hellsten