Jan Tore Sanner og Harald V. Nikolaisen gikk gjennom den nye gangapassasjen i Høyblokka torsdag. Fredag morgen åpnes den for publikum.

Nå åpnes gangpassasjen gjennom Høyblokka

Fra klokken 0730 fredag morgen kan du igjen spasere gjennom Høyblokka i regjeringskvartalet.

I oktober startet rivearbeidene i regjeringskvartalet. Med det gikk også startskuddet for minst 10 år med byggeplass midt i hovedstaden.

For at ikke sentrale byrom skal bli lukket for publikum i en langvarig periode, har regjeringen og Statsbygg besluttet å åpne opp Høyblokka som gangpassasje.

Prøvegikk passasjen

Torsdag prøvegikk kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og administrerende direktør Harald V. Nikolaisen den nyåpnede passasjen. Fredag morgen åpnes den for publikum.

– Blir det ikke flott? Det at vi åpner Høyblokka på denne måten har en stor symbolsk verdi, sa en fornøyd Jan Tore Sanner og forklarte samtidig hvorfor de har besluttet å åpne opp de tidligere resepsjonslokalene i Høyblokka under rive- og byggeperioden.

– Vi kunne sagt at dette er en byggeplass og stengt av alt. Men dette er midt i hjertet av Oslo, og da skal vi også legge rette for at denne type byrom skal kunne brukes av publikum. 10 år med byggeplass er lang tid, og da må vi sørge for å gjøre det vi kan for å ha fine byrom også i byggeperioden, sier Jan Tore Sanner til Byggeindustrien. 

Bilpassasje

Det er ikke første gang at publikum har kunnet benytte bakkeplanet i Høyblokka som gangpassasje.

Det var først etter 11. september 2001 at man startet med sikkerhetstiltak og begynte å stenge igjen.

Tilbake på 50- og 60-tallet var det også mulig å kjøre bil tvers gjennom blokka.

Åpent så lenge som mulig

Foreløpig er det uvisst hvor lenge Høyblokka vil fungere som gangpassasje gjennom regjeringskvartalet.

– Det vil være åpent så lenge som mulig. På et tidspunkt skal jo også dette bygget rehabiliteres, og da vil det naturligvis måtte stenges. Men det vil være noen år før vi kommer så langt, sier Sanner.

Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen sier det er kommet flere forslag på bordet til hvordan de kan bruke området til informasjon om selve byggeprosjektet, men også om hva som skjedde under terrorangrepet 22. juli 2011.

– Vi har fått inn flere gode ideer for midlertidige senter av ulike slag, men før vi tar noen avgjørelse må vi se nærmere på anleggsgjennomføringen og hvordan dette kan passe inn, sier Nikolaisen.

Holder folk oppdatert

Han tror et åpent regjeringskvartal i byggeperioden vil være en mulighet å holde folk oppdatert på hva som foregår bak byggegjerdene.

– Dette er ett av de prosjektene som vil få mest oppmerksomhet de neste årene, og det vil også bli stor interesse rundt selve byggingen. Vi vil forsøke å ha det mest mulig åpent og bruke muligheten til å vise hva som foregår bak sperringene, sier Nikolaisen. 

Skal plukke konsulentteam

24 konsulentteam har levert tilbud i den åpne anbudskonkurransen om parallelloppdrag vedrørende byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet.

Innen kort skal Statsbygg plukke ut fire til sju team som skal hjelpe dem i planprosessen.

– Vi er i rute, og skal ha teamene klar i løpet av desember som planlagt, sier Nikolaisen.

Forslagene skal etter planen være klar til å stilles ut for publikum rundt påsketider neste år.