Klart for årets store anleggsfest

Torsdag og fredag er det klart for årets store happening i anleggs-Norge. Da går den 52. Fjellsprengningsdagen og den påfølgende Bergmekanikk- og Geoteknikkdagen av stabelen.

Det er for tiden rekordaktivitet i anleggsnæringen og ikke minst også i tunnelbransjen. Dette gjenspeiler seg også i besøkstallet på arrangementet på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo. Over 1.000 deltakere er ventet å delta på arrangementet, og det betyr at det i praksis er fullt.

Det pågår for tiden en lang rekke anleggsprosjekter rundt om i landet, og aldri tidligere har vi sett så mange og så store prosjekter innen anleggsektoren. Mange nye jobber vil også komme i tiden fremover. Det betyr likevel ikke at det er mangel på konkurransen i bransjen, slik det er blitt hevdet enkelte steder. Det er fortsatt mye kapasitet å gå på blant entreprenørene – og flere av de store aktørene har mulighet til å ta på se flere større oppdrag. Dessuten er utenlandske aktører for alvor kommet med i konkurransen – og er tungt inne på mange av anbudskonkurransene.

Flere av disse selskapene er også til stede på konferansen disse to dagene. Den norske anleggsnæringen er helt klart blitt en del av det internasjonale anleggsmarkedet – og de norske entreprenørene merker konkurransen på kroppen. Som vi vi skriver på bygg.no er det til tross for det enorme aktivitetsnivået ingen champagne-stemning i bransjen. Konkurransen er knallhard. Sentrale skikkelser i næringen peker på kontraktsformer som i hovedsak etterspør laveste pris som en av årsakene til at markedet er så hardt presset.

Dette er noe av det som vil bli diskutert både i foredragssalen og i pausene på konferansen. Uansett vil stemningen bli god på det tradisjonsrike arrangementet, som står i en særstilling i norsk byggenæring.