Pedersen: - Samhandling i alle ledd

Det gjøres for mange feil i norsk byggenæring. Vi må bli flinkere til å samhandle. Utfordringene er større enn noen ganger med et våtere og villere klima. Det kommer også stadig flere mennesker til Norge. Vi må bygge mer. Vi må bygge sikrere og vi må bygge om mye av det vi har både av bygg og infrastruktur.

Tirsdag var jeg til stede på RIFs Høstmøte som satte fremtiden på agendaen. Det ble et meget viktig og nyttig møte. Der var det også mange viktige og engasjerte foredragsholdere. Det gleder mange at det kommer flere kvinner inn i ledende stillinger i samfunnet vårt.

RIF ledes av Liv Kari Skudal Hansteen. Hun må være et forbilde for mange kvinner. På Høstmøtet var både den nye direktøren for Byggeherreavdelingen i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg og direktøren for Byggherreavdelingen i Statens vegvesen, Bettina Sandvin. Begge snakket mye om fremtiden, og de snakket begge om evnen og viljen til samhandling. De snakket om at man må ha tillit til hverandre – og de var opptatt av hvordan man best kan løse et prosjekt.

I Byggeindustrien og her på bygg.no er dette et tema vi har vært opptatt av i årevis. Vi mener at alle som er engasjert i et prosjekt må ansvarliggjøres. Det beste er at de som starter prosjektet også er med på å fullføre det. Og selvsagt må det stilles krav til kompetanse i alle ledd.

Jonas Gahr Støre var også en engasjert innleder. Han traff mange som var til stede i Ingeniørenes Hus med sine tanker. Vi merket oss spesielt hans engasjement for yrkesfagene, for håndverkerne og for de seriøse bedriftene i byggenæringen. Det er avgjørende for Norge at flere velger en yrkesfaglig utdannelse. Alle kan ikke og skal ikke bli akademikere, fremholdt han. Men skal vi heve statusen må vi stanse svart arbeid og vi må få stoppe de kriminelle aktørene som er kommet inn i bygg og anlegg.

Her har hver og en av oss et ansvar. Kjøper du svart bidrar du til å undergrave det velferdsamfunnet vi møysommelig har bygget opp i løpet av de siste generasjoner.

På Høstmøtet hørte vi også en engasjert professor Roger Flanagan ved Universitet i Reading i England. Han sier at Norge i dag er som en stormakt å regne i forhold til aktivitet i byggenæringen. Norge er vel et av de landene i verden som bruker mest penger i bygg og anlegg i forhold til folketall.

Høstmøtet ble avsluttet med et meget sterkt og klart budskap fra adm.dir. Ståle Rød i Skanska. Han ba rådgiverne om å skjerpe seg. Det gjøres for mange feil i tegninger og beregninger som koster kunder og det norske samfunnet dyrt. Han ga også et spark til de rådgiverne som sitter mellom entreprenør og kunde. Også de må ansvarliggjøres, sa han.

For vår del tror vi at det er lurt at man tar tak i alle de forhold som forsurer tilværelsen for den som jobber med et prosjekt. Det må bli mer samhandling. Flere må føle eierskap til det prosjektet man skal gjennomføre. Vi må få tilbake tillit og humør.

Få glemmer vel det siste bildet Rød hadde i sin presentasjon. En liten jente sitter og ser ut av vinduet.

«Noen forventer at du kommer hjem…Det samme gjør vi!» er teksten på dette bildet. Alle har et ansvar for at man skal komme hjem. Dette ansvaret må også arkitekt, rådgiver og alle andre aktører ta inn over seg. Vi har ingen å miste i norsk byggenæring.