Henning Møllerløkken

Symbol på et bredt bransjeløft

Det første kullet av spesialutdannede takstassistenter skal snart ut i jobb. Gruppen symboliserer to tydelige bransjetendenser: Kompetanseheving og strukturendring.

Henning Møllerløkken

Adm. direktør i Norges Eiendomsakademi

Utviklingstakten er høyere enn noen gang i takstbransjen. Flere prosesser løper parallelt.

I det korte bildet er innfasingen av en ny og utvidet boligsalgsrapport svært viktig. Et betydelig antall takstmenn har i løpet av året kvalifisert seg for å jobbe med den nye rapporttypen, som ventes å øke arbeidsmengden for bransjens boligspesialister.

Innen taksering av næringseiendom stilles det økende krav til kvalitet og profesjonalitet, i stor grad knyttet opp mot internasjonale standarder. Det er høye forventninger til takstfaglig kompetanse også i landbruket, industrien og i andre sektorer der bransjens tjenester etterspørres.

Samtidig ser vi at selve bransjestrukturen er i bevegelse. Mellom de mange små takstforetakene blir det stadig flere større. Motivasjonen kan være driftsfordeler ved at takstmenn med samme ekspertise slår seg sammen, eller synergier gjennom takstforetak med økt, faglig bredde. Dette kommer vi trolig til å se mer av i årene fremover.

Det var slike perspektiver som lå til grunn da vi for bare noen måneder siden etablerte en egen assistentutdanning for takstbransjen. Vår grunntanke er at utviklingstrekkene vi ser øker behovene for fagkompetanse også i kontorleddet, for å skape høy produktivitet og sikre et effektivt leveransesystem.

Nå er første kull godt i gang. En spennende reise har startet. Ikke bare for kandidatene selv, men for hele bransjen.

Utdanningen gir en god innføring i takstfaget og i foretakenes berøringsflater mot økonomi, jus og markedsføring. I tillegg gjennomgås normer og regler, viktige NS-standarder og takseringsverktøy. Omfanget tilsvarer 20 studiepoeng, og gir et godt utgangspunkt for fagbasert kontoransvar.

Noen av assistentene vil sikkert ønske å gå videre, og utdanne seg takstmenn. Da vil de starte med et forsprang, langs en utdanningsvei som kan gi inntil 120 studiepoeng, tilsvarende to års utdanning på full tid.

Tidlig i 2015 trer de første takstassistentene inn på arenaen. De er en liten del av en stor endring som alt er i ferd med å løfte bransjen, og gjøre den til en enda bedre medspiller for alle som etterspør de tjenestene norske takstforetak leverer.