Den nye direktøren for Byggherreavdelingen i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg.Foto: Per Helge PedersenFoto: Per Helge PedersenFoto: Per Helge PedersenFoto: Per Helge PedersenFoto: Per Helge Pedersen

Statsbygg tror på automatisert byggeri

Den nye direktøren for Byggherreavdelingen i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg hadde forberedt seg godt til RIFs høstmøte. Forut for foredraget hadde ledergruppa i Statsbygg blitt utfordret til å tenke frem mot 2050. Og skal man forberede seg på den utviklingen som kommer, må man tenke nytt og man må ha med seg et bærekraftsperspektiv, sa Sandberg.

- Det er langt frem til 2050, sa hun. Vi vet at det da vil leve kanskje ni milliarder mennesker på jorden – og det blir langt flere innbyggere også i Norge – og spesielt da i byene. Mange ulike fagmiljøer verden over diskuterer ulike scenarier. Det gjelder at f eks. at bærekraftighet er integrert i alle produkter og tjenester, man har energisystemer som når 2 grader-målet,bygg bruker ikke energi, det er smartere bygg og kloke brukere, det er effektiv og sirkulær materialbruk, det er energibevissthet, det er tøffere myndighetskrav og det er forretningsmodeller som integrerer alle aktører. Statsbygg har fem strategiske mål. Ett av dem er at Statsbygg skal være rollemodell for BAE-næringen, sa Sandberg.

Mer skreddersydde bygg

- Vi vil gå inn i en tid hvor kunden vil ha mer av alt. Individuelle behov skal tilfredsstilles.Vi må bygge mer differensierte og skreddersydde bygg. Og vi vil bygge med åpen bok, fortsatte hun. Det må være full transparens på verdiskapning og verdi for kunden. Man må basere seg på mer tillit hvor avtaler får mindre betydning. Byggekostnadene reduseres på grunn av raskere byggetid, men øker fordi innsatsfaktorene blir dyrere.

- Vi ser for oss at vi i 2050 vil bruke 50 prosent mindre tid fra beslutning til ferdig bygg. Fra start til mål må kunden involveres. Vi ser for oss en tidligfase prosjektutvikling på tre dager! All prosjektering er gjennomdigitalisert – og vi ser for oss maskinell produksjon og elementer som skrus sammen på byggeplass.

- All informasjonsutveksling vil være sømløs. Rådgivende ingeniører er integrert med entreprenøren. Det vil være slutt på at Statsbygg løfter kunnskap mellom ulike aktører, og vi vil ha innkjøpsregler som sikrer best mulig leveranse.

Automatisert produksjon

- Vi ser for at all produksjon i 2050 foregår automatisert. I Norge tren ger vi ikke mer enn to – tre fabrikker for å dekke behov et. Det gjør at bransjen får et helt annet transportbehov. Og på byggeplass blir det montører og ikke håndverkere.

- På den annen side må Statsbygg ta vare på kulturarven og videreutvikle håndverkere som kan gjøre jobben. Dette krever rom for god leverandørutvikling og innovative innkjøp

- Vi må også skille mellom bygningsdeler med kort levetid (IT, tekniske anlegg) og lang levetid (kjeller, bæresystemer, tak og vegger).

- Vi må gjennom rehab omgjøre bygg til plusshus, men den jobben gjør vi selvsagt ikke på gamle verneverdige bygg som Munkholmen, Austråt og Håpkonshall for å nevne noen, sa hun.

Statsbygg vil være miljøledende

- Vi ser for oss at Statsbygg i 2050 selger 50 GWh hvert år. Det forutsetter at vi har et strømnett som kan ta i mot elektrisitet fra bygg. Vi tror at solenergisystrem kommer som en integrert del av bygningselementene. Det kan være malingen som produserer strøm. Bygg kan bidra til å jevne ut toppene i strømbehovet. Vi ser også at hele verdikjeden er karbonnøytral.

- Ellers tror vi at staten s arealbehov er halvert i 2050, sa Sandberg.

BAE-næringen er «in»

- I 2050 vil Statsbygg være en pådriver. BAE-næringen er blitt svært attraktiv og har gått forbi mange bransjer på Universum-rankingen. Digitaliseringen er på plass, og samhandling er det som drar. Prosjektmodellen er blitt overflødig. Håndverkerne er blitt mindre viktige på nye bygg, men viktigere i komplisert rehab.

- Samhandlende ingeniører blir viktige i nybygg, sa Sandberg som lurte på om Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) må skifte navn til Samhandlende Ingeniørers Forening (SIF).

- I 2050 vil byggenæringenoppleves som innovativ og fremtidsrettet. Vi snakker oss opp, avsluttet hun til applaus fra Festsalen i Ingeniørenes Hus.