SV-politiker Bård Vegar Solhjell.

Solhjell: – Uklokt å ikke ha en åpnere prosess rundt Regjeringkvartalet

SV-politiker Bård Vegar Solhjell forstår at deler av arkitektmiljøet har reagert på prosessen rundt Regjeringskvartalet. – Det var uklokt av regjeringen å ikke ha en åpnere prosess for dette parallelloppdraget.

Det sier Solhjell til Norsk design- og arkitektursenter sine hjemmesider

Nylig skrev Arkitektnytt om flere unge arkitekter som takket nei til å delta i parallelloppdraget fordi oppdraget forutsatte riving av Y-blokka.

Bård Vegar Solhjell har forståelse for reaksjonen til arkitektene og han mener prosessen slik den har blitt kjørt fra regjeringens side har virket begrensende.

– En friere idekonkurranse ville skapt mer kreativitet, sier Solhjell.

Solhjell støttes av fagsjef for arkitektur i Norsk design- og arkitektursenter, Hege Maria Eriksson.

– Vår holdning er at regjeringen ikke burde ha besluttet å rive Y-blokka før de undersøkte andre muligheter gjennom å høre andre løsningsforslag, sier hun til Doga.no.

Omstridt

Bård Vegar Solhjell er opptatt av den kulturhistoriske verdien av de eksisterende byggene i Regjeringskvartalet.

– SV var mot riving av både Høyblokka og Y-blokka. Begge er en uvurderlig del av vår moderne kulturhistorie og representerer en spesiell arkitektonisk tradisjon i oppbyggingen av det moderne Norge. Bygget har jo også mye kunst som mister verdi om den flyttes. Men jeg skjønner at det er en forskjell på Y-blokka og Høyblokka i et byromsperspektiv. Det er enklere å tenke Høyblokka inn i et regjeringskvartal som kan brukes, sier han.

Åpen anbudskonkurranse

24 konsulentteam har levert tilbud i den åpne anbudskonkurransen om parallelloppdrag vedrørende byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet.

I løpet av desember skal Statsbygg plukke ut fire til sju team som skal hjelpe dem i planprosessen.