Per-Willy Amundsen, Liv Kari Skudal Hansteen og Christian Nørgaard Madsen innledet Høstmøtet til RIF.

Klimaødeleggelsene viser at RIF har rett

Nå merker samfunnet stadig mer hvilke konsekvenser et stadig tøffere klima betyr for samfunnet. Det som nå skjer rundt om – seneste ved oversvømmelsen ved sykehuset på Sørlandet, viser at de advarsler RIF kom med på Byggedagene i 2010 gjennom prosjektet «State of the Nation», nå blir dokumentert i virkeligheten.

Store interesse for RIFs høstmøte

Festsalen i Ingeniørenes Hus var fylt til trengsel da RIF samlet til Høstmøte tirsdag. Det har vel aldri vært større deltakelse noen gang gjennom de 47 årene Høstmøtet har vært arrangert. Dette gledet både styreleder i RIF, Christian Nørgaard Madsen (adm.dir. Multiconsult) og Liv Kari Skudal Hansteen (adm.dir. i RIF). Nå lover RIF at man skal følge opp det store arbeidet som ble lagt ned i forbindelse med «State of the Nation».

Statssekretær Per-Willy Amundsen i KMD innledet på Høstmøtet. Han tok utgangspunktet i den strategien Bygg 21 har lagt frem. Han var fornøyd med at hele byggenæringen står bak det forslaget som ble overlevert for tre uker siden. Nå er det viktig å sette mange av de forslagene ut i livet slik at vi får en mer robust, lønnsom og fremtidsrettet byggenæring, sa han. Men skal man lykkes er det viktig at byggenæringen selv tar grep.

Det er satt opp et interessant og godt program for Høstmøtet. Mange ledende fagfolk på ulike felt l holdt foredrag. I tillegg snakket Jonas Gahr Støre (leder av Arbeiderpartiet) om «Hvilket Norge vil vi ha i 2050?

Ståle Rød (adm.dir i Skanska Norge AS) tok for seg et fremtidig samarbeid med rådgiverne.

Sjelden har det vært et mer spennende program på et Høstmøte enn det RIF har denne gangen.

Etter statssekretær Per-Willy Amundsen fulgte astrofysiker og forfatter Eirik Newth opp med et sprudlende foredrag om samfunn, kultur og næringsliv i et fremtidsperspektiv, mens Synnøve Sandberg (dir. for Byggherreavdelingen i Statsbygg) for seg Statsbyggs fremtidsplaner.

Bettina Sandvin (direktør for Byggherreavdelingen i SVV) tok for seg fremtidsplanene til Statens vegvesen.

Ellers ble erfaringene med Lean fra Kunsthøyskolen i Bergen delt. Med i denne sesjonen var Siv Meisingseth (Corporate Communications, Sverre Wertebach, prosjekteringsleder (Terramar for Statsbygg), Astrid Renata Van Veen, arkitektkorrdinator (Snøhetta), Helge Gevelt, prosjekteringskoordinator (Rambøll) og Hans Tomas Holm, prosjektsjef (Statsbygg).

Det var også utenlandske innledere. Toger Flanagan, professor ved University of Reading, snakket om fremtidsmarkedet for konstruksjonsmarkedet, mens forsker Uffe Palludan fra Palludan Fremtidsforskning tok for seg fremtidens regioner og samferdsel med blikk på danske og svenske erfaringer.

Vi kommer tilbake med mer stoff fra Høstmøtet – og om hvem som blir Årets Unge Rådgiver og Årets Ildsjel.