For mange avvik fra standardkontraktene

Etter at de nye standardene for totalentrepriser NS 8407 og totalunderentrepriser NS 8417 ble gjort gjeldene fra 1. juli 2011 så man en bedring innen rapportere avvik fra standardene. Men det forekommer fortsatt avvik – og det skjer altfor ofte.

Adm. dir. Helge J. Nakken og kalkulasjonssjef Knut Brøste i Miljøbygg står i siste utgave av Byggeindustrien frem og kritiserer det offentliges gjentakende bruk av avvik fra standardkontraktene. De mener offentlige byggherrer i altfor stor grad velger å se bort fra standardene og overføre mer risiko til entreprenørene. De mener urimelige kontraktbestemmelser forrykker balansen i avtalen mellom byggherre og entreprenør.

De er åpenbart ikke alene om å kjenne dette problemet på kroppen. Vi hører ofte om entreprenører som er oppgitt over kontraktsforslagene de blir forelagt, fra både private og offentlige byggherrer. Risikoen blir for stor. Enkelte velger å levere tilbud i henhold til standarden, men blir da selvsagt valgt bort. Andre velger ikke å levere inn tilbud.

Vi ser at det kan oppstå prosjekter der det er mest praktisk er å se bort fra enkelte punker fra NS8407 – men om det skal ha begynt å utvikle seg til at man sjelden følger standarden har dette gått altfor langt. Ledelsen i Miljøbygg sier at de stadig oftere møter dette ved offentlige konkurranser.

Da får man selvsagt et problem på begge sider. Det kan være vanskelig å regne riktig pris på økt risiko – og om man tar på seg en jobb kan det ende med tap. Det vil selvsagt også bli slik at entreprenørene ikke vil regne på disse jobbene og utbygger får inn færre anbud enn forventet – og man risikerer å betale mer for å få utført jobben enn nødvendig. Det blir en dårlig bruk av stramme offentlige budsjetter.

Vi vil tro at byggherrene har interesse av å få inn så mange tilbud som mulig - men det vil man aldri få med å avvike fra standardene og overføre for mye av risikoen til entreprenørene.

Utarbeidelsen av de nye totalentreprisestandardene var en lang og grundig prosess, og det satt da aktører fra alle sider av bordet under utformingen. Målet var at man med de nye versjonene skulle få langt mindre avvik enn man hadde med forgjengerne, NS 3431 og NS 3406. Man fikk en lovende start, men vi må passe på at man ikke går over i en trend der stadig flere velger å se bort enkelte elementer og gå for avvikende modeller. Da er vi åpenbart på feil kurs. Her kan det vært lurt at representanter for de ulike partene igjen setter seg ned og diskuterer problemstillingen og kommer frem til en felles forståelse av at å benytte de fremforhandlede løsninger er det beste. Det burde i alles interesse at flest mulig har ønsker om å regne på jobber det offentlige har behov for å få utført.

Vi er sikre på det som Nakken og Brøste forteller gjennom Byggeindustrien vil være med å skape debatt rundt problemstillingen – og det trengs. Det er garantert mange i næringen som daglig kjenner denne utfordringen på kroppen.