Markus Janson og Jarle Hausberg

Stor rørkontrakt til Amiantit Norway

Den svenske kommunalt eide selskapet Sydvatten AB og Amiantit Norway AS signerte nylig uke en kontrakt på 115 millioner svenske kroner.

Amiantit skal levere Flowtite GRP-rør til en 25 km lang råvannsledning fra Äktaboden til Ringsjöverket. Kontrakten er en av de største på rør til vannforsyning i GRP i Europa, sier Jarle Hausberg, Administrerende direktør i Amiantit Norway.

Sydvatten forsyner mer enn 900.000 svenske innbyggere med drikkevann. De skal etter planen starte installasjonen av rørledningen sommeren 2015. PEAB er partner med ansvar for totalentreprisen. Rørene vil ha en diameter på PN1600 og PN1400 mm.

– Sydvatten ønsket et ikke korrosivt rørmateriale som kunne gi en levetid på over 100 år. Vi ser at erfaringene fra vannforsynings-anleggene på IVAR i Stavangerregionen, RGA fra Asker til Drammen og Metro i Trondheimsregionen har gjort at stadig flere ser at kompositt rør gir en holdbarhet på vannledninger som ikke andre materialer kan gi. Mens stål og betong har korrosjonsutfordringer, viser forskning at komposittrørene har en unik holdbarhet, sier Markus Janson, salgssjef for det svenske markedet i Amiantit Norway.

Storkontrakten kommer kort tid etter at eierselskapet Amiantit nylig investerte mer enn 10 millioner dollar i sitt norske forskningssenter på glassfiberarmerte kompositt-rør, Flowtite Technology AS.

– Flowtite Technology i Sandefjord er nå verdens største kompetansesenter på GRP. Strategien med å bygge ekspertise og videreutvikle teknologi på rør i komposittmaterialer på høyt nivå er viktig for våre kunder, sier Hausberg.

Flowtite -rør i glassfiberarmert polyester (GRP) har vært på markedet siden slutten av 60 tallet, men fra 2000 tallet og frem til i dag har salget hatt en eksplosiv økning. Fra år 2000 frem til i dag har vi tredoblet salget av Flowtite-rør på verdensbasis, sier Hausberg. Det finnes nå mer enn 40 produksjonslinjer for Flowtite rør i fem verdensdeler, så veksten har vært formidabel.

Flowtite -rørene er av norsk opprinnelse, og var eid av Jotun i Sandefjord. Jotun solgte etter et langt teknologisamarbeid videre til amerikanske Owens Corning i 1993, som igjen i 2001 solgte videre til Saudi-Arabiske Amiantit Group. Amiantit Norway, som har salgsansvar for Norden, UK og Irland, er samlokalisert med Flowtite Technology AS i Sandefjord.