Finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Chr. Holte. Foto: Truls Tunmo

Foreslår å fjerne kommunale skattekontor

Skattedirektoratet foreslår å redusere antallet skatteoppkreverkontor fra 288 til 27. Det vil innebære at 526 årsverk forsvinner. Hensikten er effektivisering og forenkling.

Det kommer fram i en rapport skattedirektør Hans Christian Holte overleverte til finansminister Siv Jensen (Frp) mandag.

Skattedirektoratet har på oppdrag fra regjeringen utredet hvordan kommunenes skatteoppkreverfunksjon kan overføres til Skatteetaten. Overføringen er ett av flere tiltak regjeringen ønsker å sette i gang i håp om å få en bedre og mer helhetlig skatte- og avgiftspolitikk.

– Denne endringen vil skape større og bedre fagmiljøer, gi styrket innsats mot svart økonomi og økt likebehandling og rettssikkerhet. Å samle ansvaret for skatter og avgifter i Skatteetaten er den beste løsningen, også for å sikre skatteinntektene til fellesskapet, sier Jensen.

– Dette handler om å lete etter forenklinger som kan bidra til å gjøre skatte- og avgiftsinnkrevingen enklere og mer forståelig. Vi er opptatt av å styrke rettssikkerheten og selvfølgelig av å forvalte skattebetalernes penger på en ordentlig måte, sier finansministeren til NTB.

Omleggingen innebærer en reduksjon i antall skatteoppkreverkontorer fra 288 til 27. Det vil bety at det kuttes 526 årsverk i sektoren, samtidig som arbeidsgiverkontrollen styrkes med 29 årsverk.

Endringene er beregnet å tilsvare en årlig innsparing på 370 millioner kroner.

Forslaget skal sendes ut på høring innen slutten av 2014, og endringene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2016. En politisk behandling av saken kan komme til våren.

– Denne utredningen viser hvordan vi kan overta skatteoppkreverfunksjonen på en bra måte, samtidig som vi får til vesentlig innsparing og effektivisering, forklarer han til NTB.

Holte viser til fire konkrete forslag i rapporten: Den tar til orde for mer effektiv oppgaveløsing med færre, større og mer robuste enheter. For det andre vil bekjempelsen av svart økonomi bli styrket gjennom at arbeidsgiverkontrollen tilføres ressurser. Dessuten vil forslaget, om det blir satt ut i livet, gi økt rettssikkerhet og større muligheter og sikre likebehandling av like saker.

– For det fjerde vil det bli en forenkling for de skatte- og avgiftspliktige, som får én etat å forholde seg til, sier Holte.