- Kontrollen som drives i dag er nærmest verdiløs og duger ikke til å avdekke feil og mangler, sier RIFs utviklingssjef Ari Soilammi.

RIF: - Verdiløs kontroll av svømmehaller

RIF skriver i et brev til Kulturdepartementet at foreningen er bekymret for tilstanden og vedlikeholdskostnadene til fremtidens svømmehaller.

- Kontrollen som drives i dag er nærmest verdiløs og duger ikke til å avdekke feil og mangler, sier RIFs utviklingssjef Ari Soilammi.

Uten krav til kontroll av våtrommene eller bassengene vil faren for råte og helsemessige plager øke. Kommunene risikerer akselererende vedlikeholdskostnader på sine svømmehaller. RIF ber derfor Kulturdepartementet, i forbindelse med tildeling av spillemidler til svømmehaller, sette langt strengere krav til omfanget av den uavhengige kontrollen.

Kulturdepartementet har siden 1990-tallet stilt krav om uavhengig kontroll for å tildele offentlig støtte (tippemidler).

- Dette har derfor blitt gjennomført i prosjektene, på en grundig måte og tilpasset alle de spesielle forholdene som gjelder i svømmehaller. Da uavhengig kontroll på blant annet bygningsfysikk gjennom SAK10 ble gjort obligatorisk har Kulturdepartementet valgt å la denne kontrollordningen erstatte den tidligere pålagte kontrollen fra Kulturdepartementet. Det er imidlertid slik at kontrollen etter SAK10 har et helt annet omfang, og en helt annen faglig dybde og innretning. Kort sagt er den så overfladisk at den ikke er egnet til å avdekke feil og mangler i svømmehallprosjekter. Store fuktbelastninger krever robuste og varige løsninger og materialvalg, heter det i meldingen fra RIF.

RIFs ekspertgruppe for Bygningsfysikk mener at Kulturdepartementet, i forbindelse med tildeling av spillemidler til svømmehaller, bør sette langt strengere krav til omfanget av den uavhengige kontrollen.

- Det kontrollomfang som i dag ligger som minimumsløsninger i SAK10 og temaveiledningen «Uavhengig kontroll» er på det nærmeste verdiløst i forhold til å avdekke feil og mangler i forbindelse med prosjektering og utførelse av svømmehaller, og det kan medføre en sterk økning av byggskader i nye svømmehaller, med store kostnadsmessige konsekvenser for samfunnet, påpeker Pål Kjetil Eian fra Norconsult og Bjørn-Erik Andersen fra Asplan Viak, som sitter i RIFs ekspertgruppe for bygningsfysikk.

- Hensikten med kravet til uavhengig kontroll er å begrense byggefeil og skader. Vi mener derfor at denne kontrollen er svært viktig for å redusere antall byggefeil inn i fremtiden, også for norske svømmehaller som bygges med fellesskapets midler, sier Eian og Andersen.

RIF-ekspertene er tilfreds med at kravet om uavhengig kontroll i henhold til Byggesaksforskriften (SAK10) ble innført 1. januar 2013, men har samtidig svært store betenkeligheter med kontrollordningen slik den i dag praktiseres.

- Vi vil derfor invitere Kulturdepartementet til dialog. Vi ønsker retningslinjer og kontrollrutiner som kan fremme kvaliteten på norske svømmehaller og bidra til å redusere fremtidige skader, sier RIF-ekspert Pål Kjetil Eian fra Norconsult.