Fra Toventunnlen som åpnet lørdag. Foto: Jan Fredrik Eliassen/Statens vegvesen

Toventunnelen åpnet lørdag

Etter nærmere fem års byggetid åpnet Toventunnelen lørdag.

– Vi har fått en flott og moderne tunnel med et avansert sikkerhetssystem, og vi kommer til å følge ekstra nøye med de første dagene, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Med sine 10,7 km er fylkesveg 78 Toventunnelen blitt Nord-Norges lengste vegtunnel.

- Vi er glade for å kunne åpne etter en hektisk innspurt med testing og justering av et meget avansert utstyr. Nå skal vi følge med at alt fungerer så stabilt som vi forventer. Det innebærer at vi også vil bruke patruljebiler i tunnelen noen dager, men det skal ikke ha noen innvirkning på trafikken, sier han.

Moderne tunnel
Toventunnelen har havarinisjer for hver 500. meter og er utstyrt med nødtelefoner, brannslokkere og ventilasjon. For hver andre kilometer er det snu-nisjer som er store nok for tunge kjøretøy. Vegbredden er 8 meter inkl. bankett. Fartsgrensen er 80 km/t. Sykling er ikke tillatt.

Tunnelen er den lengste vegtunnelen i Nord-Norge, den fjerde lengste i Norge og den 13. i verden.

Vegtrafikksentralen (VTS) overvåker tunnelen, som den gjør med ca. 80 andre i landsdelen. Dersom en person åpner et av skapene i tunnelen, vil VTS øyeblikkelig se hvor det skjer. Nødtelefonen går direkte til sentralen, som dermed kan varsle brann, ambulanse, politi eller bilberging etter behov. Hvis noen tar ut en brannslukker går det en alarm på VTS, som automatisk varsler brannvesenet, selv om ingen har meldt at det brenner. Sentralen kan også fjernstyre stenging og ventilasjon i tunnelen hvis nødvendig.

Nødetatene fra Leirfjord og Vefsn har deltatt på øvelse i tunnelen.

Det er Hæhre Entreprenør som har stått for byggingen av Toventunnelen.
Les mer om prosjektet her