Arne Giske og Ståle Rød.

- Må fokusere på atferden

- Den viktigste jobben må gjøres ute på byggeplassene, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke. - Vi har de gode verktøyene klare – nå må vi fokusere på atferden, supplerer Skanska-sjef Ståle Rød.

Lederne for de to største entreprenørene i Norge er begge krystallklare på at den viktige jobben mot arbeidslivskriminalitet handler om atferd – og hvordan dette gjenspeiler seg ute på byggeplassene.

Giske og Rød lot det ikke være noen tvil om at seriøstetsarbeidet er noe som har topp prioritet i deres virksomheter – som sysselsetter mange tusen personer og kjøper inn tjenester og investerer for milliarder av kroner hvert eneste år. Hvordan to av de store lokomotivene vil jobbe aktivt for å bekjempe den stadig økende arbeidslivskriminaliteten er viktig.

Giske fortalte hvordan han opplevde for en stund siden å bli kalt inn til avhør hos politiet i Oslo, helt uforberedt, på bakgrunn av virksomheter og personer som var benyttet på Veidekkes byggeplasser.

- Jeg ble ført inn til avhør, hvor vi satt i to timer. Det var ingen behagelig opplevelse, og jeg følte meg avkledd. Spørsmålene gikk på om jeg viste at kriminelle var til stede på våre byggeplasser. Da gikk det virkelig opp for meg hvilket omfang dette problemet hadde fått, uttalte en ærlig Giske fra talerstolen på EBAs seriøsitetskonferanse fredag. Senere har han møtt som vitne i en rettsak innen samme saksforhold.

- Markedet i Norge virker som en honningskrukke, og fører til at mange ønsker å komme hit for å jobbe. Det gir noen utforinger i forhold til kriminalitet i næringen, sier Giske. Han peker på at problemet er størst i maler- og murerbransjen, men at dette raskt kan endre seg. Internt i Veidekke har de nå satt i verk en rekke tiltak.

- Vi satte raskt sammen en gruppe med mine nærmeste medarbeidere for å se på utfordringen. Det ble etablert en sentral godkjenningsordning for alle våre underleverandører og vi innførte maksimum to ledd med underentreprenører, sier han. De gjennomførte også flere andre tiltak, og arbeider nå med et dypere kvalifiseringssystem sammen med BackeGruppen og Kruse-Smith. De har også ansatt en person på heltid som kun skal jobbe med kontroll og revisjon.

- Vi entreprenører han nå en viktig jobb å gjennomføre. Også på byggherresiden må man se til at man ikke kun etterspør pris. Dessuten må selvsagt også myndigheten bidra aktivt, legger Giske til.

Skanska-sjef Ståle Rød er bekymret for at det stilles altfor få krav til å kunne etablere virksomhet i byggenæringen.

- Hvem som helst kan kjøpe en gravemaskin eller malerkost og begynne å jobbe på en byggeplass. Og næringen bruker disse aktørene – det blir ikke stilt nok krav til kompetanse. Vi har tillat dette over lang tid nå - det er en farlig utvikling, slår Rød fast.

Han mener en mer aktiv bruk av ID-kort blir en viktig del av det videre arbeidet.

Rød er fornøyd med arbeidet som gjort i kampen mot arbeidslivskriminalitet frem til i dag, men at det nå det virkelige arbeidet starter.

- Vi har gode nok verktøyer - nå må vi fokusere på atferden. Hvordan arbeider vi? Det starter med meg selv, sier Rød.

- Vi må ta noen valg – og det å gjøre den endringen er krevende. Men nå er det bevist at vi har en utfordring og vi må lyktes med dette og alle må ha de samme intensjonene, uttaler Rød.