Bjørn Erik Øye tror sanksjonene mot Russland kan få ringvirkninger også i den norske delen av byggenæringen.

Tror Russland-sanksjoner kan trekke  europeiske byggeleverandører mot Norge

En rekke sektorer rammes av sanksjonene mot Russland. Store europeiske maskin- og materialleverandører i byggenæringen er blant de som rammes hardest.

Det kom frem under Euroconstruct-konferansen i Milano torsdag.

Der ble det lagt fram tall fra Øst-Europa, og ikke minst Russland, som viser at både europeiske maskin- og materialleverandører er i ferd med å merke de sanksjonene som er innført mot Russland på bakgrunn av situasjonen i Øst-Ukraina.

Det er fallet i den russiske rubelen som er bakgrunnen for utviklingen.

– Fallet er så kraftig at russerne ikke har råd til å kjøpe inn kvalitetsmaskiner og -materialer fra Europa lenger. Konsekvensen er at mange europeiske leverandører taper markeder i Russland, som de i tur må hente inn andre steder, sier bedriftsøkonom og partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye til Byggeindustrien.

- Vil få ringvirkninger
Han tror utviklingen i Russland kan få ringvirkninger i Norge.

– Det norske bygg- og anleggsmarkedet er i en særstilling i Europa. Ingen andre steder skal det investeres like mye per capita som i Norge, noe som betyr at det norske markedet er svært attraktivt for utenlandske aktører. Med 100 milliarder kroner i anleggsinvesteringer i Norge, står vi for tur, tror han.

– En annen konsekvens kan være at de europeiske leverandørene som allerede er i Norge, velger å stramme inn sine produksjonsreserver for resten av Europa også, legger Øye til.

Byggevareindustrien tror ikke på store endringer

Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening.

Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens

Forening tror ikke sanksjonene i Russland vil ble veldig tydelige i Norge på kort sikt.

- Vi importerer mest fra våre nærmeste handelspartnere, og jeg tror at vi må se nøyere på det enkelte lands utviklingen for å kunne si noe mer om hvordan konkurransen fremover vil bli fra disse, sier han til Byggeindustrien.

De fire største importlandene Sverige, Tyskland, Danmark og Polen står for nesten 60 prosent av total import.

- Det er særlig utviklingen i disse bygg- og anleggsmarkedene som vil ha betydning, mener han.

Lysere utsikter i Europa

De 19 medlemslandene i Euroconstruct - der Prognosenteret er norsk medlem - har nedjustert forventningene på årlig økonomisk vekst i Europa med 0,4 prosentenheter sammenlignet med forventningene for seks måneder siden (juni). Likevel forventes det nå positive vekstrater for første gang siden nedgangen startet i 2007. Prognosene for perioden frem t.o.m. 2017 viser årlige vekstrater på i overkant av to prosent.