Optimera-jubilant løftes frem av klimautfordringer

Bygningselementer fra den 20-års jubilerende modulfabrikken til Optimera er som skapt for Bergen.

Allerede da Optimera Byggsystemer ble etablert for 20 år siden som ”Modul AS” i Andebu utenfor Tønsberg, var produksjonen av bygningselementer som skapt for været i for eksempel Bergen. Klimautfordringer med tropisklignende regn i Norge, krav om energieffektive bygg og miljø- og HMS-vennlige byggeprosesser har gitt elementmetoden vind i seilene over hele landet, heter det i en pressemelding fra Optimera.

Fuktutfordringer

Det er alltid et problem at byggeprosjekter under åpen himmel blir utsatt for regn og fukt. Dette harmonerer dårlig med at både nybygg og rehabiliteringsprosjekter må bygges stadig tettere for å sikre mot varmelekkasjer. Tettingen kan sperre fukt fra byggeperioden inne så mugg og råte kan utvikle seg med helserisiko og kostbare utbedringer som resultat.

– For å være trygg, må du enten bygge under et bygningstelt eller med bygningselementer. Med elementene kan montering av gulv, vegger og tak skje i løpet av noen relativt få oppholdsdager. Bygningstelt er en ekstrakostnad. Prisen på elementer reflekterer både arbeid på fabrikken og byggematerialer, og gir stor gevinst i form av effektiv montering for byggmestere, opplyser direktør Stene Bergsløkken i Optimera.

Suksessoppskrift

– Utgangspunktet for etableringen av bygningselementfabrikken var å produsere bygg effektivt og med høy kvalitet. Kvalitetsaspektet har fått langt større betydning enn de fleste kunne forutse for 20 år siden. Økt kompleksitet og krav til tetting medfører at en rekke byggeprosesser med fordel kan utføres under optimale arbeidsforhold under tak på elementfabrikk, fremholder Bergsløkken

Optimera utvidet i 2012 produksjonslokalene i Andebu med 2500 kvadratmeter. I stedet for å satse på produksjon av standardelementer som mange har brent seg på, har suksessoppskriften vært å skreddersy elementer etter anvisninger fra arkitekter og boligprodusenter.

Første elementbygging

Florvaag Hus AS er i ferd med å sluttføre sin første elementbaserte boligleveranse på et prosjekt i Paradis.

– I løpet av to dager var tett bygg med gulv og vegger på plass. Miljøaspektet dekker også redusert kapp og svinn. Byggeplassen fremstår mer ryddig og profesjonell overfor kunden. Mindre bæring og bruk av sag er også positivt for helse, miljø og sikkerhet, forteller daglig leder Kathrine Quam-Ledzbor i Florvaag Hus AS som har 100 år lange tradisjoner i Bergen.

Utvidet repertoar

Et argument for bygningselementer er at byggmestere kan utvide repertoaret og få en mer fleksibel produksjon.

– Med elementer kan det oppføres flere bygninger på samme tid sammenlignet med plassbygging, og med færre ansatte. Kvaliteten blir jevnere og mer forutsigbar, og det blir erfaringsmessig færre reklamasjoner. Mange byggmestere som har prøvd bygging med elementer "ser seg aldri tilbake", mens andre velger metode ut i fra situasjon og kapasitet, avslutter Bergsløkken.

Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med 140 utsalgssteder, 2000 ansatte og nærmere 7 milliarder i omsetning. Virksomheten innbefatter Optimera Proff, Optimera Handel, Optimera Byggsystemer og kjedene Montér, Trend og Byggi.