Illustrasjonsfoto

Det europeiske byggemarkedet vokser igjen

Ifølge den nye Euroconstruct-rapporten som ble presentert i Milano 20. nov, så vil bunnen i det europeiske bygge- & anleggsmarkedet passeres i 2014.

De 19 medlemslandene i Euroconstruct - der Prognosenteret er norsk medlem - har nedjustert forventningene på årlig økonomisk vekst i Europa med 0,4 prosentenheter sammenlignet med forventningene for seks måneder siden (juni). Likevel forventes det nå positive vekstrater for første gang siden nedgangen startet i 2007.

Bjørn-Erik Øye i Prognosenteret.

- Det har vært et kraftig fall siden 2007, primært i land som

Spania, Italia og Portugal, men nå viser det seg at vi har en "touchdown" de fleste steder og at pilene er i ferd med å peke oppover igjen, sier bedriftsøkonom og partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye til Byggeindustrien.

Årlige vekstrater på 2 prosent

Prognosene for perioden frem t.o.m. 2017 viser årlige vekstrater på i overkant av 2 prosent.

- De europeiske bygge- og anleggsnvesteringene har siden finanskrisen blitt redusert med 22 prosent. Nybygg totalt har minsket med 38 prosent og boligbyggingen med hele 44 prosent, heter det i en melding fra Euroconstruct.

Landene som har blitt hardest rammet (Spania, Portugal og Irland,) har fortsatt et boligoverskudd (mer enn 4 mill boliger står tomme i Spania) i kombinasjon med redusert offentlig konsum og investeringer, ekstremt svake arbetsmarkeder og en lavt kapasitetsutnytting i økonomien. Deler av Øst-Europa sliter med svake hjemlige etterspørselsimpulser.

- Tidligere sterk drahjelp fra den tunge tyske økonomien reduseres. Andre land i Sentral-Europa og Norden har blitt rammet i mindre utstrekning da både eiendomssektoren og offentlig sektor har hatt bedre forutsetninger til å holde oppe trykket i ROT-markedene, samtidig med relativt høye nybyggvolumer. En vekstrate på snaut 2 prosent per år må anses som så svak at kvaliteten i bygningsmassen faktisk faller på generell basis, skriver Euroconstruct.

Boligbyggingen vokser

I år er det primært nye boliger som viser den sterkeste veksten, men under prognoesperioden t.o.m. 2017 forventes postive bidrag til vekst fra alle byggtyper og segment. Boligbyggingen totalt sett ventes å vokse i hele perioden mot 2017, med en samlet oppgang på 13 prosent.

- Men fremdeles er utfodringen i Europa boligbyggingen. Vi ser at den ender opp på rundt 1,3 millioner nye boliger, omtrent det samme som husholdningsveksten. Men korrigerer du for riving og endringer i populasjon, så ligger byggingen en million bolig er under, sier Bjørn Erik Øye. 

Irland og Nederland i vekst

Han peker på at det er forskjeller fra land til land.

- Europa har fire millioner tomme boliger, men brorparten av disse står i Spania. Men ser du mot land som Nederland, så har de en kraftig vekst, og også Irland er inne i en interessant utvikling. Der falt boligbyggingen fra 90.000 i året til omtrent null, og på ett år nå har utviklingen snudd oppsiktsvekkende mye til det positive, sier Øye.

Nybygg og komsersielle lokaler vokser

Nybygg av kontor og kommersielle lokaler vil vokse med omlag 10 prosent i samme periode som et resultat av et sterkere arbeidsmarked.

- Anleggssektoren utvikler seg igjen positivt etter en klar nedgang de siste årene. Veksten drives primært av økte investeringer i transportinfrastruktur og energi. Byggeaktiviteten forventes å stige i samtlige 19 medlemsland i årene mot 2017, men forutsetningen for vekst varierer stort fra land til land. For eksempel forventes det i Irland en oppgang på 10 % per år, men vi i Norden må nøye oss med en årlig vekstrate på 2.5 %. Prognosen bygger på en fortsatt stabilisering og en trinnvis tilfriskning i den europeiske økonomien. Den geopolitiska situasjonen, regionalt overstimulerte boligmarkeder og fortsatte store utfordringer blant de mest gjeldstyngede landene etterlater likevel et stor rom for overraskelser i begge retninger. Det finnes likevel et positivt tileggspotentiale på sikt avhengig av hvilke miljøtiltak i bygningsmassen som blir resultatet av FNs klimaforhandlinger i Lima i desember og Paris 2015, skriver Euroconstruct videre.