Vegvesenet og Virke i spaltekrig over håndbok

Denne uken gikk Hovedorganisasjonen Virke hardt ut mot hva de beskriver som et utdatert faglig grunnlag i Statens vegvesens Håndbok V712. En misforståelse, sier Vegvesenet.

Vegvesenets Håndbok V712 får hard kritikk fra Hovedorganisasjonen i en artikkel på Aftenpostens nettsider denne uken.

Det er når det kommer til lønnsomhetsberegningene at Virke fyrer løs mot Veivesenet, skriver ap.no. I Håndbok V712 finner ikke Virke ett ord om Finansdepartementets nye regler for lønnsomhetsberegninger, og konkluderer med at Vegvesenet jobber ut ifra utdaterte metoder.

Direktør i Vegdirektoratets styringsstab, Lars Aksnes. Foto: Knut Opeide

– Veivesenets veileder Håndbok V712 er basert på et utdatert faglig grunnlag, fra 2006. Det tilsier at Veivesenet stadig arbeider med nye utredningsprosjekter og beregninger etter gammel metode, uttaler Virke.

Direktør i Vegdirektoratets styringsstab, Lars Aksnes, uttaler seg nå i en pressemelding på Vegvesenets nettsider, og forteller at anklagene kommer etter en misforståelse fra Virke og Aftenpostens side.

– Jeg kan berolige både Aftenposten, Virke og andre at vi selvsagt i vårt arbeid bruker ny metode i våre beregninger og analyser. Vi og våre konsulenter bruker avanserte dataprogrammer og modeller som er oppdatert med de nye faktorene som utgjør den nye beregningsmetoden, sier Aksnes i pressemeldingen.

Håndbok V712 er håndbok fra 2006, som nå er under oppdatering, skriver han.

Alle Vegvesenets håndbøker har, ifølge Aksnes, nylig fått ny nummerserie, og har blitt lagt inn på ny måte på vegvesen.no.

– Det er trolig dette som har lurt avisa og Virke til å tro at dette er en ny håndbok med gammelt innhold, sier Aksnes.