Foto: Elise Feiring Myrtrøen / Songa Offshore

Norsk ingeniørkunst i sørkoreanske rigger

Songa Offshores fire nye CAT-D-rigger, bestilt av Statoil, har fått Multiconsult-bistand for å møte de strenge NORSOK-kravene som er styrende på norsk sokkel.

Det skriver Multiconsult i en pressemelding på sine nettsider onsdag.

Det store norske rådgiverfirmaet har, ifølge meldingen, bistått med arbeidsmiljørettet rådgivning innen støy, vibrasjon og belysning.

Riggene bygges av DSME i Sør-Korea.

– Songa Offshore ønsket å styrke arbeidet med forebygging av støy. Det har vist seg gunstig å angripe støyutfordringer før riggene er ferdigbygd, og å følge opp verftets innsats med prediksjon og verifikasjon av støyforholdene. Arbeidet er også en understøttelse av søknadsarbeidet overfor Petroleumstilsynet, forklarer Peter Klaveness, akustikkrådgiver i Multiconsult.

Multiconsult har siden våren 2013 vært i Sør-Korea som medarbeidere i prosjektteamet for å vurdere løsninger, hjelpe med å sørge for god dokumentasjon, inspisere på byggeplassen, være bindeledd mot verftets støyeksperter, delta i FAT-målinger og assistere med at verifikasjonsarbeidet under utprøvning blir godt planlagt og gjennomført, heter det i pressemeldingen.

– Arbeidet på nåværende tidspunkt er konsentrert rundt oppfølging av dokumentasjon og detaljprosjektering av løsninger relatert til støy. Prosedyrer for verifikasjonsmålinger er utarbeidet. Inspektørene til Songa Offshore har også fått en innføring i lydmåling, og blitt utstyrt med enkle støymålere. Kritisk utstyr og områder overvåkes. Disse skal testes under oppstart og utprøving, sier Klaveness.

– For Multiconsult har prosjektet vært en interessant utfordring, og gitt mulighet for erfaringsbygging også hos yngre ingeniører. For Songa Offshore har merverdien i Multiconsults tilstedeværelse og kunnskap blitt tydelig, og det er etablert godt samarbeid mellom Multiconsult, Songa Offshore og DSME i det videre samarbeidet i Cat-D-prosjektet, avslutter Klaveness i pressemeldingen.