Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke forhandlingene om statsbudsjettet kommer i mål tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Budsjettpartene strides om inndekning

Hvordan Venstres og KrFs ønsker og krav skal dekkes inn var et av stridstemaene i budsjettforhandlingene tirsdag kveld. KrF kaller flere av regjeringens forslag uakseptable.

Etter et to timer langt møte gikk partene igjen hver til sitt ved 19.30-tiden tirsdag kveld.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter at inndekningen er et fortsatt uløst og krevende tema mellom partene.

KrF har i sitt alternative budsjett sørget for inndekning for sine forslag ved å reverse regjeringens mange skattekutt. Venstre vil vri skattelettene i grønn retning. Ingen av disse løsningene blir imidlertid omfavnet betingelsesløst av regjeringspartiene, som har kommet med egne forslag til inndekning.

På vei inn til møte tirsdag kalte Hareide flere av disse forslagene uakseptable.

Etter møtets slutt to timer senere var ordlyden at det gikk i riktig retning, men at det fremdeles var et godt stykke igjen å gå. Partene møtes igjen onsdag formiddag.

– Hvorfor skal de bry seg med slikt? De burde være glade for å få mer penger til bistand og klima og andre ting de er opptatt av, uttalte den mangeårige Frp-lederen til NTB.

– Den norske staten svømmer i penger. Det er bare å dekke inn merforbruket med oljepenger, sier Hagen.

KrF og Venstre har avvist å bruke mer oljepenger og sier inndekningen må finnes innenfor dagens budsjettrammer. Det fnyser Hagen av.

– Det er galskap å øke elavgiften, bilavgiftene og innføre avgift på plastposer når Norge går så godt som det gjør, mener han.

Hagen sier han ikke finner noen annen analyse enn at Venstre og KrF ønsker å smerte Frp.

Kuttene provoserer Venstre, som har et grønt skatteskifte som en av sine viktigste saker.

Et annet stridstema i forhandlingene er hvor mange milliarder som skal flyttes på. Da Frp forhandlet med Bondevik-regjeringen om statsbudsjettet i 2004 ble det flyttet på 7 milliarder kroner. Sentrumspartiene krever i det minste omdisponeringer på dette nivået.

Det ser stygt ut for å rekke finanskomiteens innstilling torsdag, og er ikke en avtale i havn før fredag, må også finansdebatten neste torsdag utsettes.

– Regjeringen kunne ha gjort dette litt lettere med litt større smidighet på et tidligere tidspunkt, svarer Knut Arild Hareide i en kommentar på kritikken.