I disse dager lanserer Volvo den nye C-modellen veihøvler fra USA-produksjonen i Shippensburg. Heretter skal de samme maskinene produseres i Kina. (Foto: Volvo Maskin Norge AS)

Volvo flytter veihøvelproduksjon fra USA til Kina: – Slo ned som en bombe hos oss

Samtidig som Volvo Maskin AS i disse dager lanserer den nye C-modellen veihøvler i Norge, har maskinimportøren fått vite at produksjonen flyttes fra USA ti Kina.

–Vi har ikke hørt et ord om dette fra Volvo-ledelsen, men vi skjønner at dette har vært planlagt over tid. Det slo ned som en bombe hos oss. Nå er det viktig for oss å berolige markedet her hjemme med at Volvo fortsatt skal levere veihøvler med service og deler også i fremtiden, sier produktsjef Jarle Bjørløw til Byggeindustrien.

Dominerende markedsandel

Volvo kjøpte i 1997 den kanadiske Champion-fabrikken, og flyttet veihøvelproduksjonen til USA og Brasil. I Norge har Volvo Maskin hatt en svært stor markedsandel av solgte veihøvler de siste årene.

– I 2012 var markedsandelen vår på hele 73 prosent, mens i fjor leverte vi 50 prosent til det norske markedet i dette segmentet, sier Bjørløw.

– Lang prosess

Han mener at det har foregått en godt skjult prosess over lang tid forut for produksjonsflyttingen fra amerikanske Shippensburg til Kina.

–Det er klart at dette utelukkende er gjort for å spare kostnader. Etter å ha sett på bilder av dagens SDLG-veihøvler, så skjønner man at Volvo har hatt en langsiktig strategi med flyttingen. Nå kommer vi selvsagt til å være spente på om de kinesisk produserte veihøvlene vil kunne CE-merkes for det europeiske markedet. Både om det skjer, og ikke minst når det skjer. I mellomtiden vil vi bestille opp maskiner for å levere kundene i Norge den nye C-serien som nå er under lansering, sier Bjørløw.

– Garanterer samme forpliktelser

Produktsjefen garanterer at Volvo Maskin også i fremtiden skal både levere Volvo-veihøvler, og serve markedet i samme grad som tidligere.

– Det er viktig for oss å understreke at vi har tung kompetanse på veihøvler, og på leveranse og service av disse. Vi er like forpliktet til å levere deler og teknisk support i mange år fremover som vi alltid har vært. Det er viktig at markedet er klar over dette, enten maskinene er produsert ved den ene eller andre fabrikken, sier Jarle Bjørløw.