Prosjektleder Leif Espen Middelthon Kiær . Foto: Statnett

Statnett skifter sjøkablene over Tjeldsundet

Sjøkabler over Tjeldsundet skal skiftes ut og med det forbedres forsyningssikkerheten til store deler av regionen.

- Med ny sjøkabel bedres forsyningssikkerheten til Lofoten, Vesterålen og Harstad-området, sier prosjektleder i Statnett, Leif Espen Middelthon Kiær i en pressemelding.

Kabelen er en del av 132 kV linjen mellom Kvandal og Kanstadbotn og vil gå mellom Langneset i Tjeldsund kommune til Fiskøya i Lødingen kommune. I hovedsak følges samme trasé som eksisterende sjøkabel, men forlenges fra Slåttøya til Fiskøya da Slåttøya kun er tilgjengelig med båt. Strekningen blir totalt på 2.4 km.

Det er fire nye kabler som legges, én kabel for hver fase samt en reservekabel, og de erstatter seks oljekabler som i dag benyttes. De nye kablene er plastisolerte (PEX-kabler) med høyere overføringskapasitet enn det eksisterende anlegget og dermed tilpasset en evt. fremtidig kapasitetsøkning på linjen. Det eksisterende anlegget ble installert i 1959.

I tilknytning til nye sjøkabler må det reises nye endemaster ved Fiskøya og ved Langneset. Eksisterende muffehus ved Slåttøya og ved Langneset rives.

Forarbeid er utført, bl.a er lokale kraftledninger lagt om for å forberede nye sjøkabler.

Forespørsler på mastemontasjen og ledningsomlegging knyttet til endemastene ved nye tilkoblingspunkt vil gå ut før jul.

Forespørsel på installasjonsarbeidet av selve sjøkabelanlegget har vært ute, og tildelingsbrev sendes ut nokså snart. Planen er oppstart i mars-april neste år, tiden fram til da går til detaljprosjektering.

Nye sjøkabler vil etter planen være i drift fra høsten 2015.