Homleid

E16-undersøkelser tre år bak skjema

Tre år etter at grunnundersøkelser på E16 i Jevnaker var planlagt, er Vegvesenet endelig i gang.

Det skriver avisen Hadeland i en artikkel mandag.

– Sjakting skulle vært gjort høsten 2011, men det har tatt veldig lang tid å få på plass avtale med grunneier. Det har vært en omstendelig prosess for å komme til enighet. Vi har hatt mange møter med grunneier, sier byggeleder Jens Ivar Fjellhaug til Hadeland.

Den omtrent 13 kilometer lange europaveistrekningen mellom Eggemoen i Ringerike og Olum i Jevnaker er, ifølge avisen, tenkt å stå ferdig i 2020/21. Planlagt byggestart er høsten 2016. Kostnaden er beregnet til 2,3 milliarder kroner, og veien skal finansieres delvis med bompenger og delvis med statlige midler.

Tidlig i 2013 ble kommunedelplan med konsekvensutredning for strekningen Eggemoen–Kleggerud godkjent i både Jevnaker og Ringerike, og det skal nå pågå behandling av merknader og innsigelser.

– Vi håper å bli ferdig med denne behandlingen før jul, sier prosjektleder Anne Brit Moen til Hadeland.

Det er kartlagt viktige kulturminner i området tidligere, og de riksantikvar-påkrevde arkeologiske utgravingene ble gjort i løpet av oktober. Arbeidet besto av sjakting for å avdekke kulturminner, samt grunnboringer for å undersøke grunnforholdene.

I tillegg har man en utfordring med alunskifer på strekningen mellom Kleggerud og Olum.

– Dette er et problemområde med tanke på grunnforholdene. Vi tar prøver fra 15–20 meter ned i berggrunnen for å se hvor tykt laget med alunskifer er. Og vi gjør røntgenanalyser for å se hvor forurenset den er, forteller Thomassen.

Grunnboringene vil også gi Vegvesenet svar på hvor store mengder løsmasser som må kjøres bort.