Verkstedhallen og Maskinhallen

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Verkstedhallen og Maskinhallen i tidligere Aker Mekaniske Verksted på Aker Brygge har vært gjennom sin andre totalrehabilitering. De gamle bygningene fra cirka 1850 og 1900 har beholdt sin originale teglfasade med buevinduer og utvidet gulvarealet med 2.000 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Aker Brygge, Oslo

Prosjekttype: Kontor- og næringslokaler - totalrehab. og utvidelse. Handlegate.

Bruttoareal: 30.000 kvm

Byggherre: Norwegian Property Development

Prosjekt- og byggeledelse:
Vedal Prosjekt

Arkitekt: Space Group

Masterplan: Ghilardi + Hellesten Arkitekter / Space Group

Rådgivere: RIB: uavhengig kontroll: Dr. techn. Olav Olsen l RIB/ RIBr: Multiconsult l RIE (detaljprosjekt): ECT l RiV (forprosjekt): AJL l RIV (detaljprosjekt): Erichsen & Horgen l RIA: Brekke & Strand l RIBr (Uav-
hengig kontroll): Roar Jørgensen l RIM: Cowi

Byggherrestyrte side-entrepriser/ leverandører: Mur/puss/flis: XK Entreprenør l Rivearbeider, utvekslingsstål og betongarbeider: Øst-Riv l Elektro: PowerTech l Prefab. betong: Norske Bæresystemer l Betongarb: RS Stenseth l Fuging: Øyan & Schie l Rør: Oras l Rørlegger rivefasen: Oslo Akershus Rørleggerforretning l Ventilasjon: Haaland Klima l Prov vent.: Energima l Spesialsnekker: Hoff Snekkerverksted l Branntetting, isolering og maling: Oslo Brannsikring l Tredører/innvendig glassfasader/systemvegger: Oslo Bygginnredning l Blikkenslager: Franke Onsrud l Branngardiner: Bramo l Taktekking: Eriksson Tak l Utvendig glassfasader og -tak: Profilteam l Automasjon SD anlegg: SAAS l Tømrer/himlinger: SLS Montasje l heiser/rulletrapper: Starlift l Betong l Trapper og rekkverk: Stokke Stål l Terrazzotrapp/gulv i handlegate: Ellingard Naturstein l Energisentralen: GK l Ståltrapper/rekkverk: EK Mekaniske

Vedal Prosjekt har hatt den krevende oppgaven med å koordinere de rundt 50 underentreprenørene og 15 rådgiverne i sin byggherre-styrte entreprise. Prosjekt-
leder Geir Kåre Taklo i Vedal Prosjekt trekker fram en stram framdrift, samtidig som det var drift i bygget, som de store utfordringene.

– Det har vært en del restriksjoner på når vi kunne jobbe og logistikken til bygget, sier han.

– Da vi startet var det gamle butikker opp til plan tre og kontorer i Verkstedhallen til plan sju. Toppetasjen i Maskinhallen, der Frontline er eier, er ikke med i prosjektet. De fleste bærekonstruksjonene er beholdt, ellers ble byggene strippet. Noen bære-
konstruksjoner er nye for ,å øke arealene, påpeker Taklo.

Arkitektens grep
Etter hans oppfatning har arkitekten Space Group har gjort et veldig bra grep med å åpne opp ut mot fasadene og lagt til dekker, slik at man får lys inn, både i atriet og fra sidene. Arealet har økt med et par tusen kvadratmeter.

Fra 1980-tallet var arealene blant annet bebodd av Kunsthøgskolen og Black Box teateret med høy etasje-
høyde. Det muliggjorde en ekstra etasje i plan fem. Verkstedhallen hadde tidligere et stort atrium som gikk fra Stranden, tvers gjennom bygget. Det er nå tettet igjen med et stort atrium på midten og et lite på hver side med fire dekker som har gjort bygget mer fleksibelt.

– Prosjekteringen har ikke minst vært utfordrende med mange typer bæresystem med begrensede etasjehøyder og uten noen god struktur.

– Det har vært mange ombygninger over mange år med ulike typer drift fra teatersal til kontorer og butikker, tilføyer prosjekt-
sjef Knut Yngve Larsen i Norwegian Property.

– Særlig prosjekteringen av de tekniske løsningene har vært omfattende for å tilfredsstille de nye forskriftskravene til luft og innemiljø. Spesielt ventilasjonsløsningene med lav takhøyde i noe av arealet, har bydd på utfordringer, sier han.

Energisentral
Norwegian Property har selv sine lokaler midt i Verkstedhallen.

– Vi holder til midt i bygget og ligger nordvendt, og er meget godt fornøyd med lys innemiljø. Og så hjelper det veldig på med utsparingene for å få inn dagslyset og romfølelsen, mener Larsen.

En ny energisentral basert på sjøvann for oppvarming og kjøling for Verkstedhallen, Maskinhallen, terminalbygget og administra-sjonsbygget er bygget i kjelleren i verkstedhallen i en egen entreprise. I tillegg er det installert etasjevise aggregater.

Originale fasader
Det er brukt mye tid på å rydde opp i fasadene.

– Der var det mye rart, blant annet utvendige balkonger i svart stål uten tilkomst som ble etablert på 1980-90-tallet. Det ble applaudert fra byantikvaren at vi tok bygget tilbake til opprinnelsen. Mesteparten av fasadene er original fra 1850. Noen steder har vi gjenbrukt tegl fra fasader som er revet, og noe ble levert stein-vasket nytt, sier Taklo.

En dobbelvegg mellom verkstedhallen og maskinhallen holder de to byggene atskilt uten mange gangforbindelser mellom de to byggene.

– Noen korridorer er det, men stort sett er de adskilt. I handle-
gaten måtte mye tegl fjernes i den doble teglveggen for å få en sammenhengende gate, opplyser han.

Handlegaten
Den nyåpnede handlegaten går gjennom alle de fire totalrehab-iliterte byggene fra Terminalbygget innerst på Aker Brygge og gjennom Kaibygg 1 som ligger ytterst. Det mest spektakulære er himlingen som er designet med hengende aluminiumsplater.

– De ble levert flatpakket, og ferdig utfrest klare til å henges opp, forteller Taklo.

Han synes den er unik i verdenssammenheng. Arkitekten Space Group hadde definert hvordan himlingen skulle se ut, men en god løsning på opphengsmetoden ble funnet i samarbeid med himlingsmontøren (SLS Montasje AS), leverandør (KB Blikk), Vedal og arkitekt. Det var fokus på å finne en sikker opphengsløsning, påpeker han.

Handlegaten er designet med lys stein i gulvet i atriene og mørk stein ellers.

– Det runde mønsteret i stenen som begynner innerst og går utover, forårsaket mye planlegging. Det ble først tegnet opp på betongen og prøvd ut av Ellingard som hadde leveransene og utførte jobben, forteller Taklo.

Spektakulær design
Konsulentfirmaet Arkwright Consultants som holder til i topp-
etasjen mot sjøen i Verkstedhallen engasjerte sin egen interiørarkitekt, Haptic v/Nikolai Butenschøn til å utforme sine kontorarealer. Interiøret er nylig omtalt på websiden «Dezeen».

– Interntrappen er et møbel i seg selv. Et lite snekkerfirma, Partikkel, har bygget trappa med resepsjon som Taklo beskriver som en skulptur i seg selv. En usynlig dør som går i ett med veggen leder inn til et møterom populært kalt James Bond-
rommet med dunkel belysning og mørke møbler.

– Vi har hatt en del koordinering mot Hoff Snekkerverksted som har utført James Bond-rommet. For Vedal er det artig å prøve ut noe som er så originalt, smiler han.


Flere prosjekter