Bygg.no

Meny
Hva leter du etter?
Tips oss
Les Byggeindustrien digitalt
  • Bygg
  • Anlegg
  • Eiendom
  • Arkitekter
  • Rådgivere
  • Byggevarer
  • Øvrige Øvrige
    • Anleggsmaskiner
    • Betong
    • Bil
    • Bolig
    • Bygg Reis Deg
    • Byggedagene
    • Byggejus
    • Energi
    • HMS
    • Personalnytt
    • Produkter
    • Tre
    • Stål
    • Forbruker
    • Byggeprosjekter
  • A til Å
  • Byggedagene
  • Bygg Reis Deg
  • Hage
  • Byggenæringens kalenderByggenæringens kalender
  • Meld deg på vårt nyhetsbrev
  • Nyheter på din side
  • Tips til redaksjonen
  • Kontakt oss

Besøksadresse
Stensberggaten 27
0170 Oslo

Postadresse
Postboks 6831, St. Olavs plass
0130 Oslo

Telefon
+47 23 70 95 00

Les Byggeindustrien digitalt
  • Anleggsmaskiner
  • Betong
  • Bil
  • Bolig
  • Bygg Reis Deg
  • Byggedagene
  • Byggejus
  • Energi
  • HMS
  • Personalnytt
  • Produkter
  • Tre
  • Stål
  • Forbruker
  • Byggeprosjekter
Les siste digitalutgave Les Byggeindustrien digitalt
Mest lest Ledigestillinger Bygge-prosjekter

Nortura Hærland

illustrasjon, Bernt Brekke Arkitekter.
‹ ›

Publisert: 18.11.2014 12:54. Sist endret: 21.11.2014 10:00.

Publisert: 18.11.2014 12:54. Sist endret: 21.11.2014 10:00.

Med et nytt fullintegrert foredlingsanlegg for hvitt kjøtt står Nortura bedre rustet til å betjene et stadig økende kylling- og kalkunspisende marked. Når anlegget på Hærland er ferdig og i full drift vil slakteriet ha en kapasitet på 12.500 kyllinger i timen.

  • Valle View

  • Ensjø Torg

  • Strandvegen Hage

  • Elias Smiths Plass

Nettleder

Viktig dag for næringens fremtid

Les også:

  • Koronaen utfordrer
  • Økt ansvar på kommunene
  • Fotballskandalen som må få konsekvenser
  • Kan bli enorme VA-utgifter for oss alle
  • En klar oppfordring til byggenæringen
Flere ledere

Siste gjestekommentarer

Kari Sandberg

«Entreprenørene vil ha strengere miljøkrav»
Les mer

Les også:

  • Kunstig intelligens kan effektivisere arbeidet i byggebransjen - også ute på byggeplassen
    Bjørn Røsten
  • Bygningsanatomi og endringsdyktighet
    Jan Eldegard Hjelle
  • Innlegg: For en grønn omstilling i byggenæringen må alle med
    Ann-Kristin Ytreberg
  • Byggenæringen trenger kompetanse om eksisterende bygningers anatomi som grunnlag for ombygging og god bygningsforvaltning
    Svein Bjørberg
  • Å skifte vinduer er effektiv energi- og klimapolitikk
    Hilde Widerøe Wibe
Flere gjestekommentarer

Siste nyheter

  • Privatmarkedet sørget for milliardvekst for byggevarehandelen i 2020
  • Innlegg: Forsvarlig norgesrekord i veibygging?
  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group
  • Neumann Bygg flytter fra Kaupanger til Sogndal
  • Nye Veier gjør endringer i trasévalg på E6-strekning
  • Her bygger de verdens første 3D-printede skole
  • Laveste renter siden 2013
  • Prosjekt Norge og buildingSMART inngår samarbeid
  • Stjålet traktor vraket to biler på Holmlia
  • Sverige stenger 19 grenseoverganger fra Norge
Gå til arkiv

Byggeprosjekter

Valle View

Flere prosjekter

  • Ensjø Torg
  • Strandvegen Hage
  • Elias Smiths Plass
  • Ladebyhagen bt 4
  • Volmax Ringsaker
  • Elvebredden Park
  • Storgaten Terrasse
  • Håmyra bustadfelt
  • Strinda Hageby bt 5-6
  • Jessheimbadet
  • TROX Auranor
  • Mosenteret og Sentrum Terrasse
  • Stjørdal helsehus
  • Oppdal Innovasjonssenter
Flere prosjekter

Siste kontrakter

Jørgen Holmefjord AS har vunnet to nye tunnelkontrakter

Flere kontrakter

  • Betonmast bygger ny friidrettsarena i Göteborg
  • AF bygger Os skole og idrettsarena
  • Peab bygger barne- og avlastningsboliger i Tromsø
  • Veidekke bygger ny legevakt i Arendal
  • HENT starter på milliardprosjektet Aker Tech House
  • COWI vant Hordfast-kontrakt
Flere kontrakter

Bildekaruseller

  • Her bygger de verdens første 3D-printede skole

  • Grunnstein er lagt for Ravinen i Fjerdingby

  • Lan Marie Berg sprengte den første salven på Prosjekt Ny vannforsyning Oslo

Vis flere bildekaruseller

Byggenæringens kalender

Dato Aktivitet
31.08 Byggedagene 2021
08.09 Vi Bygger Bergen 2022
Vis flere arrangementer

Siste fra Bygg-TV

  • Markerte anleggsstart for ny vannforsyning Oslo

  • Skanska med 110-års medlemskap i NHO

  • Erna Solberg kjører elektrisk tippbil

Vis flere videoer

Tips oss

facebook twitter linkedin mail print

email authorTrond Joelson

Fakta

 

Sted: Eidsberg i Østfold

Prosjekttype:
Foredlingsanlegg hvitt kjøtt

Bruttoareal:
10.500 kvm nybygg, 5.500 kvm rehab

Byggherre: Nortura SA

Hovedentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
107 millioner kroner

Byggeledelse: A. L. Høyer Askim

Rådgivere: Arkitekt, RIB, RIE, RIV, RIventilasjon, RIBR: Cowi

Sideentreprenører: Rør: Askim og Mysen Rør l Elektro: Bravida Norge l Ventilasjon: Østfold Enøk og Ventilasjon l Kulde: Therma Industri l Heis: Kone l Vaskeutstyr: H. L. Skjong

Byggherreleveranser:
Automasjon: Malthe Winje l
Prosessanlegg: Marel Stork

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Leif Grimsrud l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp l Prefab betong: Kynningsrud Prefab l Sandwichelementer: Huure Norway l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Riving og avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning l Stål: Celsa Steel Service l Armer-
ingslegging: Borg Armering l Konstruktivt stål: BT Stål l Bygge-
utstyr: Sørby Utleie / Ramirent l Prefab trapper: Nor Element l Tekking: Icopal Tak l Rulleporter: Windsoor l Hurtigporter: Scanmark l Hulltaking: Stensetting l Maler og gulvbelegg: Henry Hansen l Ferdigbetong: Mona Betong l Oppmåling: Landmåler Martin Ruud

Dette prosjektet omfatter en utvidelse på ca. 10.500 kvm og en rehabilitering av ca. 5.500 kvm av det eksi-
sterende produksjons-anlegget i Eidsberg kommune i Østfold. Fra en oppstart på en bondegård i 1956 er anlegget utvidet og modernisert med ujevne mellomrom mange ganger og blir nå Norges desidert største. Hittil har Norturas anlegg for rødt kjøtt på Rudshøgda vært det største, med ca. halv kapasitet av det som Hærland vil kunne produsere.

– Vi har vært med på utvidelser her både i 1995 og i 2005, og er byggeledere for Nortura SA også nå i 2014, sier daglig leder i A. L. Høyer Askim og ansvarlig byggeleder i prosjektet, Dag N. Kristiansen.

Entreprisemodell
Prosjektet er gjennomført med byggherrestyrte sideentrepriser for de tekniske fagene, og med enkelte direkte byggherre-leveranser, blant annet på prosessanlegget som er levert av nederlandske Marel Stork.

Den store produksjonshallen har en samlet gulvflate på vel 12.600 kvm, fordelt over to etasjer, men også inndelt i flere mindre plan. Selve bygningskroppen er nokså ordinær; prefab betong-elementer, hulldekker, sandwichvegger og en toppetasje med gitterdragere i stål med søyler og lett-tak.

Den bygningsmessige hovedentreprisen er utført av Veidekke Entreprenør Distrikt Follo / Indre Østfold, og inkluderte også koordinerings- og fremdriftsansvar for øvrige entreprenører.

Riktig modell
– Det er ikke tvil om at en hovedentreprise her er riktig modell. Dette er visstnok det mest krevende byggetekniske anlegget som er under oppføring i Norge i dag. Produksjonsprosessen er uhyre komplisert, med mange tekniske krav og behov. For å oppfylle dem er man helt avhengig av å få med den kompetansen som byggherren selv besitter, bekrefter Veidekkes prosjektleder Erik Seiersten.

Cowi på alle tekniske fag
– Cowi i Danmark har spesiell kompetanse innen nærings-middelindustri, og var tidlig inne i et forprosjekt for Nortura, sier prosjekteringsgruppeleder i Cowi Norge, Øystein Andersen. Cowi Norge har vært totalrådgiver for de aller fleste tekniske fag på Hærland.

– Vi begynte å detaljprosjektere i 2012. Utfordringene har uten tvil vært alle installasjonene og de hygienekravene som er knyttet til de forskjellige prosessene. Det medfører blant annet mange ventilasjonsanlegg for å betjene alle deler av bygget, og et enormt behov for rent vann. Både til selve produksjonen, og ikke minst til den nøye rengjøringen av prosessutstyret og av lokalene som må foregå svært ofte, påpeker Andersen.

Ryddingen og klargjøring av byggetomta – som tidligere kun var parkeringsplass – var mer krevende enn aktørene først antok. Ledningskartene var ikke nøyaktige nok for å beskrive plassering av eksisterende vann- og avløpskanaler og elektriske kabler som lå i grunnen. Alle var i drift og betjente den pågående produksjonen. Å foreta identifisering, utgraving og omlegging uten vidtrekkende følger var kritisk.

Korte tidsvinduer
– Om natten produseres det som regel ikke, men da foregår det vask og rengjøring. Vi hadde altså kun korte øyeblikk der det var tid til omlegging og å integrere det nye ledningsnettet med det eksisterende bygget, forklarer Kristiansen.

Også nytt VA-anlegg
Et middeldøgn med produksjon i det nye anlegget krever ca. 1.600 kubikkmeter med vann av drikkekvalitet. Det varme vannet skaffes fra nå av via en ny bereder som rommer 257.000 liter.

Kjøttproduksjon må nødvendigvis innebære en økende belastning av det kommunale nettet. Nortura er Eidsberg kommunes største arbeidsgiver, og i kommunal regi investeres det nå i en flere kilometer lang vann- og avløpsledning ned til et kommunalt renseanlegg i Mysen.

Enorm kapasitet
Anlegget på Hærland er fullautomatisert og betjener hele prosessen fra levende kyllinger i den ene enden til ferdige produkter av forskjellig art i den andre. 12.500 kyllinger i timen tilsvarer utrolige 3,5 kylling i sekundet. Det foregår med hjelp av transportbånd som går i hallens to store produksjonsetasjer.

Et eksempel kan bidra til å beskrive den gigantiske produksjonen; de avlivede kyllingene fraktes i et 6.000 meter (!) langt transportbånd der de i løpet fire timer kjøles ned til mellom fire og åtte grader før videre foredling.

Hygiene først
– Hygienekravet ligger som en styrende overbygning i alt vi gjør. Det stilles krav til at materialer er godkjent for bruk i nærings-middelproduksjon. Kravene gjelder også fysisk utførelse, flater skal ikke være helt horisontale, men bygget slik at væsker kan renne av. Et teknisk loft med føringer, gangbaner og tett himling utgjør et skille mellom matproduksjon og drift og vedlikehold av det tekniske anlegget, forklarer Seiersten.

Et sjakkspill
– En del av utfordringen ligger i det å tilpasse utbyggingen med produksjonen. Mens vi bygger, flyttes produksjonen i mang ledd som et komplisert sjakkspill over en to-årsperiode. Det er bare en måte å flytte sjakkbrikkene på – de er forhåndsdefinert etter nøye analyser, forteller Kristiansen.

Prosjektkostnaden for Nortura SA ligger på 600 millioner kroner. Veidekkes kontraktdel er «bare» på 107 millioner. Side-
entreprisene for rør, elektro, ventilasjon, kjøling og automati-sering er til sammen på 125 millioner kroner.

Leveransene av produksjonsrelatert automatisering og prosessutstyr har en verdi opp i mot 200 millioner kroner. Det sier mye om den tekniske og avanserte kompleksiteten i foredlingsanlegget.

– Den «knowhow» en som ligger hos byggherren sys sammen med det vi profesjonelle fra byggenæringen kan bidra med. Koordineringen omfatter ca. 25 frittstående entreprise-
kontrakter, og det er sammensmeltingen her som er den store utfordringen. Det jeg er mest fornøyd med nå er at vi etter ekstreme påkjen-ninger over lang tid, fremdeles holder humøret og samarbeidet oppe. I tillegg til pris og andre kvaliteter var det nettopp samarbeidsevnene det ble lagt vekt på når vi skulle inngå kontrakter. Resultater er at vi er kjemisk fri for personalkonflikter, avslutter Kristiansen.

Veidekke har overlevert første del, mens resten overleveres i flere faser fram til jul. Kyllingproduksjonen vil gå for fullt på Nortura Hærland fra nyttår, mens kalkunproduksjonen kommer i gang utpå nyåret 2015.

Komplett anlegg med to faser for gjenstående ombygging av eksisterende fabrikk er 1. mai 2015.

Nøkkelord:

Prosjekter
 

Privatmarkedet sørget for milliardvekst for byggevare-handelen i 2020

 

Her bygger de verdens første 3D-printede skole

 

Nye Veier gjør endringer i trasévalg på E6-strekning

 

Neumann Bygg flytter fra Kaupanger til Sogndal

Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group

Annonsørinnhold
 

Se skrekkbilder fra tak som ikke får regelmessig tilsyn

Annonsørinnhold
 

Disse hundene sparer liv og penger


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Nyhetsredaktør

    Frode Aga
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Salgssjef

    Kirsten B. Thorkildsen
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen