Valderøy barneskule og Giske kulturskule

Peab K. Nordang AS har bygd nye skoler på Sunnmøre kontinuerlig siden 2005. I slutten av oktober ble det største og kanskje flotteste skolebygget entreprenørselskapet har signert overlevert.

Fakta

Sted: Valderøya, Giske kommune

Prosjekttype: Undervisningsbygg

Hovedentreprise bygg:
140 millioner kroner

Totalkostnad: 280 millioner kroner

Bruttoareal: 9.000 kvm

Byggherre: Giske kommune

Arkitekt:
ON Arkitekter og ingeniører

Byggeledelse:
ART Arkitekter og ingeniører

Hovedentreprenør:
PEAB K. Nordang

Rådgivere: RIB og RIBr: Rambøll l RIV: Asplan Viak l RIE: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Fast bygginnredning: Bjørn Nilssen Serviceverksted og Grande l Grunnarbeider og utomhus: Rano Anlegg l Systemhimlinger og foldevegger: Byggmontering Møre l Yttervinduer og glassfasader: Ove Straumsheim l Rekkverk: Trio Beslag l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Stål og blikkenslager: Hevad l Entreprenør elektro: El 24 Ålesund l Granabgulv og parkett: Parkettpartner l Heis: Lift Tech l Hulldekker: Spenncon l Brannisolering: Firesafe l Rør: Johansen VVS l Ventilasjon: Kamo entreprenør l SD-anlegg: Hoist Energy EM Systemer l Gulv, maler flis: Malermestrene Nielsen & Mele l Lås og beslag: Møre Beslag l Murmester: Torgeir Erdal l Taktekking: Icopal Tak Region Nord

Valderøy barneskule og Giske kulturskule tas i bruk 1. desember 2014 og erstatter to eksisterende skuler i Giske kommune, gamle Valderøy skule og Skjong skule.

Skulen er dimensjonert for 490 elever. Teknisk sjef i Giske og byggherrens prosjektleder, Olav Megrund, medgir at den er bygd med en viss overkapasitet og at det blir godt med plass de første årene. Men Giske er en vekstkommune. Så sent som i 1994 hadde kommunen 6.177 innbyggere. I 2014 nærmer innbyggertallet seg 8.000. 10-12 minutter bompengefri biltur til Ålesund sentrum og 10-12 minutter andre veien til flyplassen på Vigra har gjort kommunen veldig attraktiv, ikke minst for småbarns-familier som vil ha sitt eget hus på egen tomt.

Derfor er også den nye skolen dimensjonert for utbygging med en ekstra etasje på to fløyer, slik at elevtallet om nødvendig kan utvides til 600, opplyser Megrund til Byggeindustrien.

Han sier at det vanskeligste med dette prosjektet var å bestemme hvor skolen skulle bygges. Senere har det meste gått på skinner. Han er veldig godt fornøyd med den håndverksmessige utførelsen fra K. Nordang AS og grunn- og utomhusarbeidene som Rano Anlegg har hatt ansvaret for.

– Alt det tekniske er vi ikke ferdig med, så jeg skal vente med å dele ut alle karakterene til skolen er tatt i bruk, sier Megrund.

Gode løsninger
Arkitektfirmaet ON Arkitekter og ingeniører AS i Orkdal har hatt ansvaret for både forprosjekt, anbudsfase og detaljprosjektering. Sivilarkitekt Gunhild Reitan er fornøyd med sluttresultatet. Hun mener skolen har fått gode løsninger, også ut over det som en forbinder med et standard skolebygg. Hun tenker da på en egen avdeling for fremmedspråklige elever og en forsterket avdeling for elever med spesielle behov.

Arkitekten synes det har vært tilfredsstillende å få arbeide med et skoleprosjekt der det har vært rom for å skape gode løsninger både plassmessig og kvalitetsmessig. Det har resultert i gode fellesrom og vrimleareal i det nye skolebygget. Både innen- og utendørs er det tilrettelagt med universell utforming etter Tek 10-standard. Det gjelder også for det todelte nivået på skolens vestside, der de eldste elevene har inngang på andre nivå.

Både byggherre og entreprenør er tilfreds med måten prosjektet er gjennomført på. Entreprenøren har holdt tidsskjemaet og byggherren ser ut til å ha holdt seg innenfor rammen på 280 millioner kroner, som er et stort løft for en liten kommune.

Bygningsmessig er det bæring på stål og hulldekker i etasjene. Alle gulv er i granab tilfarersystem, som gir en behagelig fjøring og samtidig er støydempende. Innvendige vegger er påkostet med OSB-plater innenfor gipsen, som gir spikerslag og sterkere vegger. Himlingen er i hovedsak systemhimling. Det er noe fasthimling med gips og perforert overflate for å dempe lyden, delvis er det spilehimling med brannhemmende spiler.

Det er vannbåren varme i alle gulv basert på 17 jordvarme-brønner som er boret utenfor skolebygningen og et varme-pumpeanlegg. Trykktesten viser, ifølge anleggsleder Åge Tryggestad, tetthet innenfor passivhusstandard, selv om bygget er isolert etter Tek 10-strandard.

Utvendig er det fasader med STO-puss, som det er god erfaring med på tidvis værharde Nordvestlandet, og innslag av Formica-plater. Alle beslag er i syrefast stål.

Egne innganger
Kulturskoledelen er en integrert del i barneskolebygget. Det er tilrettelagt med atrium både ute og inne og en gymnastikksal som kan deles i to, som også kan brukes til kulturskolearrange-
menter. Barneskolen har tradisjonelle klasserom, men det er brukt mye glass som gir et luftig preg.

En legger merke til at skolen har flere innganger, og at det både er innganger og garderober for hvert klassetrinn. Lekeområdene er i stor grad også plassert etter de ulike klassetrinnene. Det er et nokså stort uteområde med blant annet lekeplass for de minste elevene, basket- og håndballbane, ballbinge, skatepark, klatreskog og parkmessig tilrettelegging med gangveger. Overalt er det tilrettelagt for tilkomst med rullestol.

Det er taktil merking foran trappene. Skolen er i tillegg utstyrt med heis.

– Dette er vårt største skolebygg så langt. Gjennomføringen synes jeg har gått veldig bra, sier anleggsleder Åge Tryggestad til Byggeindustrien.

Daglig leder Kjetil Helge Nordang i Peab K. Nordang AS sier at det fortsatt er høy aktivitet med mye å regne på av større bygg og anlegg på Sunnmøre. Likevel tar det lengre tid enn tidligere før prosjektene blir startet opp.


Flere prosjekter