<p>Statsbygg kan vurdere å trekke seg ut av spleiselaget for Kunstallmenningen i Bergen hvis Kunsthøgskolen kommer i skyggen av det planlagte høyhuset Mølleneset. Illustrasjon av KHiB: Snøhetta</p>Kunsthøgskolen i Bergen. Illustrasjon: SnøhettaKunsthøgskolen i Bergen. Illustrasjon: SnøhettaKunsthøgskolen i Bergen. Illustrasjon: SnøhettaKunsthøgskolen i Bergen. Illustrasjon: Snøhetta

Statsbygg vurderer høyhus-ultimatum i Bergen

Statsbygg vil vurdere å trekke seg ut av spleiselaget for Kunstallmenningen i Bergen hvis planene om et 15 etasjers høyhus realiseres foran den nye Kunst- og designhøgskolen.

Det skriver Bergens Tidende i en artikkel på sine nettsider.

Bystyret i Bergen har gitt utbygger Svein Kjelstrup-Olsen dispensasjon fra områdeplanen, slik at han kan bygge høyhus på tomten ned mot Store Lungegårdsvannet i Bergens-området Møllendal.

Kjelstrup-Olsens prosjekt har fått navnet Mølleneset.

Statsbygg har, ifølge bt.no, sendt brev til kommunen med sterk protest mot vedtaket, som ble gjort i strid med både byrådet og fagetatens anbefaling.

– Vi er veldig misfornøyde med dette vedtaket, bekrefter regiondirektør Torbjørn Nævdal i Statsbygg overfor Bergens Tidende.

– Dette handler om forutsigbarhet. Vi og andre utbyggere i området har i mange år forholdt oss til den planen som var vedtatt. Så forandrer man bare innholdet for én aktør. Det er veldig uheldig, sier Nævdal.

Nævdal skriver i brevet til kommunen at Statsbygg har inngått en utbyggingsavtale med Bergen kommune. Der forplikter Statsbygg seg til å ta sin del av kostnadene for å opparbeide den såkalte Kunstallmenningen, som skal bli et offentlig rom fra Kunsthøgskolen ned mot sjøen.

I 2009 var kostnadene til å anlegge disse frirommene anslått til 28 millioner kroner.

– Det var en avtale som ble gjort under forutsetningen av bestemmelsene av områdeplanen. Nå vil altså kommunen bryte med disse forutsetningene, sier Nævdal.

Nævdal sier til Bergens Tidende at man ennå ikke har tatt stilling til om Statsbygg vil trekke seg ut av spleiselaget i protest mot bystyrets dispensasjon, men at det absolutt er noe den store statlige byggherren vil vurdere.