FMC Technologies

På Ågotnes har Lars Jønsson AS ført opp et kontorbygg og et testsenter med verksteder for FMC Technologies AS i en totalentreprise.

Fakta

Sted: Ågotnes

Prosjekttype:
Nybygg, kontor og testsenter

Kontraktssum eks mva:
260 millioner kroner

Bruttoareal: 16.600 kvm

Tiltakshaver:
FMC Kongsberg Subsea

Byggherreombud: Straume Consult

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: B + B Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIIndustri, RIGeo og RIAku testsenter: Multiconsult l RIVent: GK Norge l RISan: Anders O Grevstad l RIE: BI-Elektro l RIBr og RIAku kontor: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunn- og betongarbeider: Åmodt Entreprenør l Betong-
elementer: Spenncon l Gulvstøp: IndustrigulvSpesialisten l Stålarbeid: ScanCon l Taktekking: Protan l Rheinsink: Petal l Glass- og alu.arbeider: Gjesdal Aluminium l Solavskjerming, sjalusi: Vental l Solavskjerming, rullegardiner: EB Interiør l Innredning: Bergen Prosjekt l Maler, gulvlegger og tepper: Laksevåg Malerforretning l Mur og flis: Murmester P Pettersen l Sanitær, varme og sprinkler: Anders O Grevstad l Elektro: BI-Elektro l Ventilasjon: GK Norge l Branntetting: Firesafe l Låssystem: Låsservice l Storkjøkken: Karl B Hauge l Heis: Ing. Stein Knutsen l Anleggsgartner: Olsen & Inderøy l Porter og gjerder: Norsk Portservice Vest l Traverskraner: KoneCranes l Byggvask/rent tørt bygg: NKI l Transport og mottak byggavfall: Leknes l Fasader: Paroc l Vinduer: H-vinduet Magnor

Kontorbygget er på totalt
på 10.600 kvadratmeter, inkludert parkering i under-etasje, og har en kon-
traktssum på 137 millioner kroner (eks mva). Testsenter og verksteder er totalt på 6.000 kvadratmeter og har kostet 123 millioner kroner (eks mva). Byggene er tegnet av B + B Arkitekter og byggestart for kontorbygget var i januar 2013, mens arbeidene på testsenteret startet i juni samme år.

350 arbeidsplasser
– Kontorbygget har 350 kontorarbeidsplasser i kombinasjon av landskap og cellekontorer, forteller eiendomssjef Atle Dåvøy i FMC Technologies. I tillegg har bygget resepsjon, foaje, kantine, undervisningssenter, stillerom, drøyt 30 møterom og treningsrom. Kontor-landskapene er plassert i enden av de fire fløyene og i tverrgående åpne soner i bygget, mens sosiale soner med kaffemaskiner og bord er plassert nær et atrium i hver etasje sentralt i bygget. Hver fløy har cellekontorer mot ytterveggene, to korridorer og møterom og stillerom i kjernen. En del av bygget er et operasjons-
senter der FMC er online med rigger og skip.

Verdens mest avanserte
– I testsenteret utfører vi vedlikehold og sluttester på under-vannsutstyr som skal tilbake til Nordsjøen. Utstyret kan testes i tre vannfylte sylindriske testceller som er sprengt i fjell og kledd med en halv meter med armert betong. Hver testcelle er sju meter dyp, 8,2 meter i diameter og rommer cirka 350.000 liter vann som fylles på 45 minutter. Utenfor testsenteret står det en vanntank som rommer 1,1 millioner liter vann. Testsenteret rommer også monterings-veksted, maskineringsverksted og lager. Vi kan foreta cirka 30 komplette systemoverhalinger i året. De største enhetene veier 50 tonn. I testcellene kan vi teste neddykket utstyr med et trykk på inntil 1035 bar (dekkene i en personbil har et trykk på 2,5 bar). Testcellene er dimensjonert og utformet sylindrisk for å tåle belastning av et uhell som kan arte seg som en TNT-eksplosjon under vann. Det nye testsenteret er et av verdens mest avanserte, utdyper Dåvøy.

FMC er verdens største leverandør av subseautstyr til olje- og gassnæringen. Alt utstyr som vedlikeholdes på Ågotnes er designet av FMC på Kongsberg eller i Asker og produsert i Dunfermline i Skottland.

Sommerfugl
Tomten på Ågotnes er 35 mål og ligger ved Coast Center Base (CCB) på Ågotnes i Fjell kommune på Sotra vest for Bergen. Grunnen består av fjell og det er sprengt ut 7-8.000 kubikkmeter faste masser.

Kontorbygget har fasong som en sommerfugl. I midten ligger resepsjon, foaje og et atrium med glasstak. Bærende konstruksjon

består av stålsøyler, stålbjelker og hulldekker, mens trappe- og heissjakter er plasstøpte. Taket er utført med hulldekker og er isolert og tekket med folie. Fasadene er kledd med rheinsinkplater på 1x4 meter. Platene er limt på en backing for å få dem helt plane. Ved inngangsparti og kantine er det store glassfelt. Bygget har grønntonet glass som slipper inn mest mulig lys, samtidig som varme holdes ute. Solavskjerming skjer med utvendige faste sjalusier tilpasset fasadeuttrykket og sunscreen rullegardiner innvendig.

Det er brukt Oppdalskifer i inngangspartiet, foaje og hovedtrapp og stavparkett i kantine og store møterom samt tepper i kontorer, mindre møterom og stillerom. Det er systemvegger og system-himlinger i kontoretasjene. I kantine og møterom er det perforert metallhimling. I foaje og sosiale soner er det spilehimling av bjørk.

Testsenter/verksteder har U-form. Bærekonstruksjonen er i stål og bygget har vegger av sandwichelementer fylt med steinull. Store glassfelt skal gi mye lys. Taket består av q-dekker.

Tek10
Kontorbygget har 30 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. U-verdi for vinduer er 0,8. Vinduene er i aluminium/tre.

Kontorbygget kan bygges ut med to fløyer som vil romme cirka 100 kontorarbeidsplasser. Bygget er også dimensjonert for en ekstra etasje.

Byggene er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med en ammoniakk-basert varmepumpe. Mens testsenteret har jevnlig behov for oppvarming, har kontorbygget større kjølebehov enn oppvarmingsbehov størstedelen av året. Via varmepumpen kan overskuddsvarme i kontorbygget brukes til oppvarming av testsenteret.

Oppvarming av kontorbygget skjer med vannbåren gulvvarme i foaje og kantine og via radiatorer i øvrige arealer. Kjøling skjer via ventilasjon. Testsenter/verksteder varmes med vannbåren varme fra paneler i taket. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 90 kWh i kontorbygget og 140 kWh i testsenteret. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Det er fire aggregat i hvert bygg.

Trang tomt
Steinar Olsen sier at de største utfordringene i prosjektet var bygging på en trang tomt der FMC hadde full drift i eksisterende bygninger og kort byggetid. Frode Reisæter i Lars Jønsson sier at denne utfordringen gjaldt både Lars Jønsson og FMC. Reisæter var prosjekteringsleder og prosjektleder i den første fasen av prosjektet.

– Det var også utfordrende at vi måtte føre opp begge byggene samtidig for å kunne bygge en felles varmesentral, sier Reisæter.

På sørsiden av kontorbygget er det et pent opparbeidet grøntareal med plen, busker og en hellelagt plass. Det 105 biloppstillings-plasser i underetasje og 165 plasser utenfor bygget.

God samhandling
Atle Dåvøy sier at samhandlingen mellom Lars Jønsson og FMC fungerte godt.

– Vi er veldig opptatt av HMS og ønsket at entreprenøren hadde det samme strenge regimet på sikkerhet som vi har selv. Dette løste Lars Jønsson på en glimrende måte. Det mest utfordrende for sikkerheten var kritiske løft i sterk vind, sier Dåvøy.

Svein Egeland i Multiconsult sier at FMCs nye testsenter/ verkstedsbygg har vært et krevende prosjekt. I entreprisen inngår flere komplekse virksomhetsrelaterte installasjoner og anlegg.

– Vår jobb var å omsette FMCs behov til gode tekniske og byggbare løsninger, noe som var lærerikt for oss, sier Egeland.

Han legger til at Multiconsult har brukt 3D-modellering aktivt i prosjekteringen og i samarbeid med FMC og entreprenørene.

– Byggherrestyrt utstyr og prosessleveranser er tatt inn og visualisert i 3D-modellen. Det har gitt oss muligheter til å integrere og grensesnittbehandle leveransene opp mot de byggrelaterte entreprisene. Arbeidsprosessen har vært å utveksle 3D-modeller for integrasjon, og med detaljoppfølging i arbeidsmøter der Solibrimodellen har vært hovedverktøyet, sier Egeland.

Steinar Olsen trekker frem FMCs HMS-regime som lærerikt og nyttig for Lars Jønsson. Frode Reisæter sier at kompleksiteten på teknisk side har gitt bedriften kompetanseøkning.

– De tekniske fagene, spesielt i testsenteret og verkstedene, griper inn på en helt annen måte enn i vanlige bygg. Dette har gitt bedriften kompetanseøkning, sier daglig leder Lars Jønsson i Lars Jønsson.

– Samkjøring mellom alle fag har vært nyttig og lærerikt, sier prosjektleder Bjarte Lien i Anders O Grevstad mens Atle Dåvøy sier at samhandling i et så komplekst byggeri krevde noen runder for å finne gode løsninger og at dette var spennende å være med på.

Praktanlegg med helhetlig utforming
Sivilarkitekt Arne Bjerk i B + B Arkitekter er meget tilfreds med at totalentreprenøren Lars Jønsson tildelte B+B arkitekter oppgaven med å tegne det nye anlegget for den høyteknologiske bedriften FMC Technologies.

– Virksomhetens og entreprenørens ambisjonsnivå for byggenes arkitektur var nøkternt i begynnelsen. Ledelsen ga oss arkitekter innspill til program/innhold og funksjonelle sammenhenger. Kontormiljøet skulle være åpent, lyst og moderne med arbeids-plasser samlet rundt én sosial sone sentralt i bygget, et utradi-sjonelt kontormiljø som ville tiltrekke seg dyktige ingeniører, sier Bjerk.

Bjerk sier at byggene er satt sammen av en stram kontorblokk i tre etasjer mot nord og en bueformet blokk i to etasjer mot sør.

– Dette gir uterom mellom fløyene; inngangsparti mot øst, hage/ terrasse mot sør med utgang fra kantine og nedkjørsel til garasje mot vest. I koblingen mellom blokkene ligger atriet med inngangsparti/lobby/resepsjon, heis/hovedtrapp og de sosiale sonene på hvert etasjeplan. Garderober og toaletter er lagt ved atriet og skjermer inn til arbeidsområdene, sier Bjerk.

Han sier at det er vekselvis cellekontorer mot fasade og åpne tversgående arbeidsplasser i de 16 meter brede bygnings-kroppene. Himlingen har gjennomgående høyde 2,7 meter over gulv som flukter med overkant vindusspalter i fasaden med samme høyde. Yttervegg har vekselvis vindusfelt og tettfelt i spontan rytme, tilpasset en 2,4 meter modul for fleksibel innredning cellekontorer/åpne arbeidsplasser. Det er fritt utsyn ut de høye vindusspaltene som gir godt dagslys inn på arbeids-områdene. Det vertikale preget i interiøret gjentar seg i eksteriøret som består av presise rheinsink-elementer og vinduer i 95 cm bredde.

– Testsenteret/verkstedbygget har store dimensjoner med byggehøyder opp til 18 meter og bygningsbredder på 24 meter. Fasadene er kledd med Paroc-elementer, brutt opp med farger, vindusbånd, porter og store glassfelt/utstillingsvindu til gulv som viser aktiviteten inne og gir fantastisk utsyn. Som arkitekt var det spennende å delta i prosessen med å finne fram til en layout tilpasset aktivitetene innvendig og utvendig på den trange tomten. FMC Technologys nye bygg på Ågotnes fremstår som et prakt-anlegg, en helhetlig utforming med høy kvalitet i utomhusanlegg, utforming, materialbruk/detaljer og tekniske installasjoner. Gjennomføringen var preget av grundighet, godt samarbeid og vektlegging av HMS initiert av FMC, mener Bjerk.


Flere prosjekter