Veidekke og Vegvesenet får millionbøter etter dødsulykke

Entreprenør Veidekke Industri og byggherre Statens vegvesen ilegges én million hver i bot etter ulykken som tok livet av 50 år gamle Ståle Derås i 2012.

Gravemaskinfører Ståle Derås omkom i en arbeidsulykke ved Rungstadvatnet i Steinkjer 18. november 2012.

Ulykken skjedde da grunnen ga etter under gravemaskinen, og gravemaskinføreren havnet i vannet. Derås ble hentet opp av dykkere 40 minutter etter ulykken, men stod ikke til å redde.

Påtalemyndigheten har kommet fram til at flere mangler ved utføringen av arbeidet innebærer et brudd på arbeidsmiljøloven.

Ifølge en artikkel på adressa.no, får Statens Vegvesen og Veidekke Industri nå én million kroner hver i bot etter ulykken. Det melder Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

– Foreleggene er begrunnet med at arbeidsulykken helt eller delvis var forårsaket av mangler ved planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av arbeidsoperasjonen der ulykken skjedde, skriver politiet i pressemeldingen.

Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset, sier overfor Byggeindustrien at entreprenøren har mottatt forelegget, og kommer til å bruke tiden frem mot tidsfristen 12. januar for å gå gjennom politiets grunnlag i saken.

Regionvegsjef Berit Brendskag Lied i Statens vegvesen Region midt bekrefter også overfor Byggeindustrien at Vegvesenet har mottatt varsel om bot på én million kroner.

– Ja, jeg kan bekrefte at vi ar mottatt varsel om bot, og at vi har fått tid frem til 12. januar for å komme med vårt tilsvar til vedtaket. Vi vil bruke tiden vi har fått, og gå gjennom de dokumenter som ligger til grunn for boten, sier hun.

– Men det alvorlige i denne saken er ikke økonomi eller fordeling av skyld og ansvar, påpeker Helge Dieset i Veidekke.

– Det alvorlige er at en ansatt hos en underentreprenør mistet livet på vårt prosjekt. Det viktigste nå er å gjøre alt vi kan for at noe slikt ikke skal skje igjen, avslutter han.