Fra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfestFra Hæhres jubileumsfest

1250 feiret Hæhre

I hjembygda Vikersund og i hjemkommunen Modum har Albert Kristian Hæhre skrevet sitt navn med gullskrift. Han er på mange måter hjemstedets «Vår Hæhre».

Det sa i alle fall toastmaster Per Skøyen som ledet den store jubileumsmiddagen på Clarion hotell på Gardermoen fredag kveld. Festen fortsatt lørdag.

Fredag var 400 gjester samlet for å feire 40 + 60 = 100 år. Der var det samlet mye slekt, venner, ansatte, leverandører og konkurrenter. Ikke alle konkurrentene var bedt. På lørdagskvelden kom mer enn 850 til festen på Gardermoen. Det ble litt av en rallarfest.

Albert var 60 år i sommer. Han var 20 år da han startet firmaet – og da er det grunnlag for å feire 100 årsjubileum. Det var mange taler på denne feiringen og det var mange gode og varme ord til jubilanten. Talene fra sønnen Lars og søstrene hans gikk til hjertet på mange. Men det var også en rekke andre gode hilsningstaler. Fra «20-årsklubben» i Hæhre (som på mange måter er grunnfjellet i bedriften) kom det også gode ord, men i tillegg kom en byste av Albert trillene inn på sokkel. Da sto jubelen i taket.

Mange har mye å takke Albert for. I dag omsetter Hæhre for mer enn to milliarder kroner. Bare i Modum kommune er det 500 innbyggere som har en eller annen tilknytning til Hæhre direkte. I tillegg kommer ringvirkningene. Det var derfor en meget stolt ordfører som hilste på vegne av hjemkommunen.

Foran hotellet sto den første borriggen (Gjeita) for å hilse velkommen. Riggen som er nyrestaurert, gjorde seks manns jobb i sin tid, og var en meget viktig nyvinning når det gjelder fjellboring. Albert betalte 450 000 kroner for denne borriggen. Det var mye penger for en unggutt. Rentene var skyhøye. Det samme var også avgiftene. Men Albert jobbet natt og dag – og snart vokste bedriften.

I løpet av årene som har gått, viser beregninger fra Orica at Hæhre har brukt mer enn 100 000 tonn sprengstoff. Det har flyttet noen millioner kubikkmeter stein. Fra Pon ble det opplyst at Hæhre har kjøpt Catmaskiner med en samlet vekt på mer enn 8 000 tonn. Eifeltårnet er til sammenligning 7 000 tonn. For Rosendal maskin har Hæhre også vært en meget viktig kunde. Det er kjøpt ikke mindre enn 79 dumpere bare gjennom dette firmaet. Ja, mange leverandører har mye å takke Hæhre for.

Det har vært både oppgangstider og nedgangstider gjennom de 40 årene Albert har drevet firma. I løpet av årene har det også vært mange beilere, men bebudede oppkjøp ble aldri gjennomført. I dag er Hæhre en vel etablert entreprenørbedrift som selv kan kjøpe opp firma om det skulle være ønskelig.

Under jubileumsfeiringen ble også Albert takket for at han alltid står frem uredd og klar når problemer i bygg og anlegg skal kommenteres i pressen.