Viktig maskinregister etablert

Det er flere tusen ulovlige maskiner i bruk i den norske byggenæringen. Derfor har man nå etablert et felles bransjeregister hvor målet er å registrere så mange som mulig av de godkjente maskinene som brukes i næringen.

Det var Maskingrossisternes Forening (MGF) som i sin tid tok initiativ til å opprette et slikt register. Nå er det blitt en felles satsing for hele næringen gjennom deltakelsen til Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg, Maskinentreprenørenes forbund, Norsk Utleieforening og Personløftforeningen ved siden av MGF. Fredag ble startskuddet for satsingen markert og nå er man virkelig i gang. Aktørene har fått med seg SFS til å drifte registeret.

Målet er å få inn så mange som mulig av de CE-godkjente maskinene i registeret. Dermed man lett sjekke opp om de oppfyller alle de nødvendige kravene.

Registeret skal inneholde informasjon om blant annet eierskap, status på sakkyndig kontroll, samsvarserklæringer og klassetilhørighet. Dette er viktige opplysninger å få en god oversikt på Det er ikke uten grunn man ønsker å bli kvitt maskiner som ikke er CE-merket.

Dette kan både gå på sikkerhet, miljø og ikke minst bidra til unngå konkurransevridning. Det finnes flere tusen maskiner i Norge som ikke er CE-merket, og dermed kan være potensielle faremomenter. Om en maskin ikke er godkjent, kan det være sikkerhetsmangler som kan få katastrofale følger. Det er jo også slik at man kan ødelegge konkurransen om noen kan tilby imponerte ulovlige maskiner til en langt lavere pris enn de seriøse aktørene.

Med dette registeret i bunn kan man nå virkelig bidra til å få flere av disse ulovlige maskinene bort fra markedet. Det er selvsagt også ekstra gledelig at hele næringen står bak denne satsingen – bare slik kan man sørge for at registeret vil kunne bli vellykket.