De parlamentariske lederne på borgerlig side møttes søndag kveld til nye budsjettdrøftelser. Hans Olav Syversen og Knut Arild Hareide fra KrF på vei inn til forhandlingene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Høyre og Frp legger nye penger på bordet

Regjeringspartiene varslet nye penger og nye forslag til løsninger da samtalene med KrF og Venstre startet opp igjen på Stortinget søndag kveld.

Tonen var blid og optimistisk da de fire parlamentariske lederne gikk inn i møterommet for nye budsjettforhandlinger.

Høyres Trond Helleland og Frps Harald T. Nesvik signaliserte at de har brukt helgen til å finne nye, konkrete forslag.

– Ja, her er nye forslag. Også et konkret forslag til penger på bordet slik at vi kan komme videre i forhandlingene, sa Nesvik på vei inn til møtet. Han la til at de håper å kunne beholde profilen i budsjettet, samtidig som alle fire partier skal få satt sitt fotavtrykk.

De to ville ikke kommentere om forslagene innebærer økt bruk av oljepenger.

– Det er klart at pengene som diskuteres, er nye. Men det er ikke slik at vi plutselig har funnet en sareptas krukke som vi har åpnet, sa Helleland, som ikke ville antyde hva slags summer det er snakk om.

Krf-leder Knut Arild Hareide syntes å ha en kompromissvennlig tone da han ankom møtet.

– Det er greit å se på løsninger som ikke er primærstandpunktene til noen av partiene, men å se på skisse til mellomløsninger, sa Hareide, som samtidig understreket at det er betydelig avstand mellom partene.

– Jeg håper vi skal få til en løsning, men jeg har vært litt bekymret de siste dagene, sa han.

– Noen har nok jobbet mer enn andre, for noen har nok hatt større hjemmelekse, kommenterte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Ifølge VG har partiene bare blitt enige på to punkt: Regjeringspartiene går med på å droppe forslaget til kutt i barnetillegg. I tillegg har Venstre åpnet for å kutte på toppen i formuesskatten

Forhandlingene i statsrådssalen på Stortinget har både handlet om inndekning – altså hvor pengene skal hentes fra – og detaljer og rammer – altså hvor mye penger skal brukes på bestemte områder.