–Vi skal få bort de useriøse aktørene i maskinbransjen ved hjelp av et nytt og uavhengig maskinregister, sier Thomas Norland, avdelingsleder i kompetanseavdelingen til EBA.

Ønsker useriøse aktører vekk fra maskinbransjen

– Med et maskinregister får vi vekk de useriøse aktørene i bransjen, sier avdelingsleder Thomas Norland i kompetanseavdelingen til EBA.

Sammen med Maskingrossistenes Forening (MGF), Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og Stiftelsen Sentralregisteret for Sikkerhetsopplæring (SFS), hadde EBA i dag en kick-off for Prosjekt Maskinregister i Oslo. Bakgrunnen er at bransjen i mange år har etterlyst et helhetlig maskinregister i Norge.

Uavhengig stiftelse

–Vi har valgt SFS som partner i dette arbeidet fordi de først og fremst er en uavhengig stiftelse med et kompetanseregister allerede i dag. I sin tid var det for øvrig Arbeidstilsynet som opprettet denne stiftelsen, sier Norland til Byggeindustrien.

Omfattende informasjon

Nå arbeides det for at SFS skal bli et register som inneholder informasjon om blant annet eierskap, status på sakkyndig kontroll, samsvarserklæringer og klassetilhørighet. Spesifikt er det foreslått å ha med registreringsnummer på maskinen, QR-kode, RFID-brikke og hva det koster å registrere maskinen i registeret.

Sterk styringsgruppe

–Sammen med SFS utgjør MEF, MGF og EBA styringsgruppen for det nye maskinregisteret. Presentasjonen vår i dag er som følge av et initiativ fra MGF i januar 2013, og det viktigste er at vi nå har fått på plass SFS som skal drifte registeret, sier Norland.

Registeret skal legges ut på en nettportal der de forskjellige partene kan registrere, administrere eller gjøre oppslag i registeret.

Stor interesse

–Det har vært stor interesse for dette kick-off møtet. Deltakere fra Kripos, forsikringsbransjen, medlemsbedriftene i MGF, MEF og EBA, Norsk Utleieforening og Personløftforeningen har deltatt i tillegg til representanter fra Statens vegvesen og store maskinimportører, sier Norland. Nå skal vi komme useriøse aktører i bransjen til livs. Vi skal få bort maskiner som mangler samsvarserklæring, og som ikke er CE-merket, sier Norland.