Konserndirektør bygg Morten Grongstad og konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen har satt seg spenstige etikk-mål.

AF skal bli best også på etikk

- For 20 år siden satte vi veldig fokus på sikkerhet. Det medførte at skadeomfanget i bedriften har gått veldig ned. Nå skal vi satse like mye på seriøsitet og etikk, sa konsernsjef Pål Egil Rønn og konserndirektør bygg, Morten Grongstad, da resultatet for 3. kvartal ble presentert på Felix Aker Brygge i Oslo fredag. Det var stinn brakke under presentasjonen.



Det var stinn brakke da AF Gruppen presenterte sine tall for tredje kvartal.

I siste kvartal ble det registrert kun en fraværsskade på 6000 ansatte, og heldigvis gikk det bra med han som ble skadet. Årsaken til at man har klart å bedre sikkerheten, er et hardt og målbevisst arbeid gjennom 20 år, sier AF-ledelsen. Det har ført AF helt til topps i entreprenørnæringen i Norge.

Nå skal man sette inn et enda hardere trykk også når det gjelder seriøsitet.

- AF har en helt kompromissløs holdning til sikkerhet og etikk, sier Rønn.

- Vi har hatt våre saker på etikksiden, men dem har vi ryddet skikkelig opp i, sier Grongstad som poengterer at man i alle sammenhenger nå setter sikkerhet og etikk helt på topp. Og i denne sammenheng skal vi videreutvikle vår egen organisasjon og våre leverandører. For oss er det viktig å ta ansvar for alle dem som jobber for oss, fortsetter han.

Har ryddet opp i Oslo

For to år siden tok AF-ledelsen grep i byggevirksomheten i Oslo. På to store byggeprosjekter som nå er i avslutningsfasen, er det i tredje kvartal tatt et tap på 70 millioner kroner. Men etter at vi tok en grundig gjennomgang som vi har lært mye av, går nå byggevirksomheten i Oslo meget bra, sier Grongstad.

- Vi har laget en grundig analyse hvor vi har sett på tilbudsutvelgelse, på tilbudsarbeid, på oppstart, på planlegging og gjennomføring og på organisering. For oss er det viktig at den som planlegger et prosjekt også er med å gjennomføre prosjektet, sier Grongstad.

Ønsker en stor anleggsjobb til jul

- De aller fleste pilene i AF peker oppover, og vi ser optimistisk på fremtiden innenfor de fleste områder hvor vi har aktiviteter, sier Pål Egil Rønn. Tredje kvartal 2014 er ett av de aller beste vi noensinne har hatt. Er det et juleønske, så er det at vi får en ny stor anleggsjobb før jul, sier han. Nå er det mange jobber som det regnes på. Det er knallhard konkurranse, men vi tror vi skal hale i land en større anleggsjobb om ikke lenge.

Uansett har vi mye å gjøre og vi har en god ordrereserve. Vi har en god, lønnsom og sikker drift. Vi har veldige flinke mennesker i organisasjonen vår – og vi har en holdning hos alle som, er enestående. Vi er ikke fremmed for oppkjøp, men skal vi kjøpe bedrifter må både ledelse og ansatte I disse bedriftene ha den samme holdningen som vi har hos våre AF-ansatte, sier Rønn.

- AF jobber innenfor mange områder, og aktiviteten kan svinge. Det ser vi ikke minst i oljeindustrien hvor vi også er tungt inne. Nå har oljeprisen gått dramatisk ned de siste ukene. Det har gjort at mange oljeselskap nå har tatt frem planene om å stenge felt. Det kan bety mye for den del av virksomheten vår som tar seg av demontering og resirkulering av de ulike materialer. I dette kvartalet ble det inngått avtale med CNR for fjerning av Murchison-plattformen i Nordsjøen. Kontraktsverdien er på 700 millioner kroner.

Enklere med statlig plan

- Bygg og anlegg er fortsatt den viktigste virksomheten vår, og gjennomgående er resultatene fra de fleste selskapene meget gode. I anlegg er det nå store prosjekter på gang i Nyhamna på Aukra (Ormen Lange) og på E6 Frya – Vinstra i Gudbrandsdalen. På anlegg hadde vi i samme kvartal i fjor en resultatmargin på 9,9 prosent. Nå har vi 8,4 prosent, men er dette er uansett bra når man sammenligner seg med gjennomsnittet i bransjen, sier han. Ordrereserven i anlegg på ca. 3,5 milliarder kroner (5,1)

På spørsmål fra Byggeindustrien om hvordan han ser på at Ringebu kommune nå har ombestemt seg vedrørende trasevalg på E6, svarer Rønn diplomatisk:

- Det hadde selvsagt vært mye enklere dersom man fulgte en statlige plan på viktige gjennomgangsveier. Nå kan Per og Pål legge ned veto mot et linjevalg, og det kan forsinke fremdriften. I denne del av Gudbrandsdalen er det også viktig at veien legges slik at ikke de små landsbyene blir oversvømmet stadig vekk. Når man nå bruker så store ressurser på veibyggingen, må man også tenke på forebygging og sikring når det gjelder vannet, sier han.

Svakere i sør og sørvest

- Når det gjelder byggvirksomheten, er det meget gode resultater i AF Bygg Østfold, AF Bygg Oslo og i Strøm Gundersen (Strøm Gundersen har økt virksomheten sin med 40 – 50 prosent de siste årene). AF Byggfornyelse har også et godt resultat i 3. kvartal. Det er også god utvikling i AF Bygg Gøteborg. I AF Bygg Sør og AF Bygg Rogaland er det lav aktivitet, og disse selskapene leverer dårlige resultater, sier Rønn som er glad for at man i dette kvartalet har inngått avtale med eierne av Fjerby as om å overta 100 prosent av aksjene. Ordrereserven i bygg ligger omtrent som på samme tid i fjor , 4,4 milliarder kroner.