Skatteetaten prioriterer bygg og anlegg på topp

Byggenæringen har nå virkelig fått en viktig alliert i Skatteetaten og skattedirektør Hans Christian Holte.

Holte uttalte torsdag at han og etaten vil prioritere arbeidet mot arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen helt på topp i tiden fremover. Det er godt nytt for byggenæringen.

Om næringen skal makte å bli kvitt de kriminelle elementene som er blitt en del av næringen de siste årene, er innsatsen fra Skatteetaten avgjørende.

Det er slik at svart arbeid og arbeidslivskriminalitet utgjør en stadig økende andel av den totale omsetningen til byggenæringen, og omfanget har økt urovekkende mye den senere tiden, spesielt etter utvidelsen av det frie markedet i EU. Og når den useriøse delen av næringen slås opp i offentligheten gjennom problemene de skaper, blir det selvsagt den seriøse delen av næringen som må fronte næringens interesser.

Holte peker på at den svarte delen av byggenærings-økonomien utgjør hele 30 prosent av omsetningen næringen står for i Europa. Deres erfaring er at vi har tilsvarende nivå i Norge. Dette er selvsagt urovekkende høye tall, og om dette skulle stemme er vi ille ute og kjøre.

Et samarbeid mellom næringen selv og de viktige offentlige instansene blir dermed avgjørende for å snu trenden. Også politiet og Arbeidstilsynet har meldt seg på i arbeidet med å stoppe denne utviklingen, og når skattedirektøren nå går så hardt ut vil dette også sende signaler til de andre i samarbeidet om å sette dette som topp prioritet.

Skatteetaten har selvsagt ikke ubegrensede ressurser å spille på, men når dette får øverste prioritet vil det få konsekvenser. Det blir i hvert slik at de som jobber på feil side av loven kan føle seg litt mer utrygge. Så er det opp til de andre aktørene, med næringen selv i spissen, å sørge for at de useriøse elementene ikke får et like fritt spillerom som det kan synes som om de har hatt frem til nå.